PROBAJTE NEŠTO NOVO

Ukoliko vam je svakodnevni jelovnik postao previše jednostavan te biste rado u svoju trpezu unijeli nešto novo. Rješenje za vas su mali trikovi turske kuhinje koji će upotpunosti osvježiti vaš standardni jelovnik.

Iako je kod nas teže pronaći neke začine i sastojke, ali uz ove jednostavnih trikove turske kuhinje vaš svakodnevni meni dobit će drukčiji okus.

Svježa nana u zelenoj salati
U tradicionalnoj turskoj kuhinji naići ćete na mentu u salati. Dakle, nema tu neke mudrosti, samo u zelenu salate iscepkajte nekoliko listića svježe mente i začinite po običaju. Rezultat bi mogao zaista da vas iznenadi.

Dodajte orahe u salatu
Probajte u salatu s paradajzom i lukom dodati nekoliko sjeckanih oraha. To će u trenutku salatu pretvoriti u obrok, a osim osjećaja sitosti, orasi nose i puno hranljivih nutrijenata koji se u tom sastavu ne mogu pronaći u drugim namirnicama.

Sosevi i namazi
Uvijek na stolu imajte bar nekoliko različitih soseva. Pavlaka s raznoraznim začinima. Miks senfa, majoneza, limuna, pavlake... Pretresite recepte za soseve, uvijek mogu dati obroku nove nijanse.

Sladoled od vanilije
U Turskoj su deserti vrlo važan dio kuhinje, a skoro svaki sadrži sladoled od vanilije. Bilo da je u pitanju halva, slatkiš od bundeve ili voćna salata, kunefe uz sve to će vam poslužiti i sladoled od vanilije.

Sos od nara
Možda ste navikli da u salate stavljate obično sirće, možda imate i svoje omiljeno balzamiko sirće ili ste otkrili umeboši sirće - sos (ili sirće) od nara će biti zanimljiva promjena. U Turskoj ga dosta koriste i to ne samo za salate, već se može koristiti i za marinade, kao preliv za meso itd.