BRZA I JEDNOSTAVNA METODA

Prednosti vježbanja su zaista brojne, no kako neki nemaju vremena za odlazak u teretanu, služe se raznim metodama "brzog" vježbanja. One uključuju i hodanje stepenicama, za koje je sada poznato i kako je ono učinkovitije kada ga izvodimo na drugačiji način od penjanja.

Ekscentrično vježbanje, odnosno pokreti prilikom kojih istežete mišiće idealni su za one koji nemaju vremena za vježbanje, a jedno od njih odvija se i dok hodamo stepenicama.

U nedavnom eksperimentu istaživača sa Fakulteta medicinskih i zdravstvenih znanosti u Australiji, objavljenoj u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, sudionici su određivali serije penjanja i silaženja stepenicama, a došli su do zanimljivih rezultata.

Iako brojni smatraju uspinjanje izazovnijim te boljom opcijom za mršavljenje, na veliko iznenađenje, sudionici koji su se spuštali niz stepenice zabilježili su pravi preokret u svom tijelu, a samim tim i gubitak kilograma.

Isti su doživjeli veće poboljšanje u ravnoteži i snazi kostiju, poboljšanje krvog tlaka, te primijetili promjene u nivou masnoće i šećera u krvi.

Tako je jer prilikom silaženja niz stepenice koristimo veća i snažnija mišićna vlakna od onih koje koristimo za penjanje, objašnjava profesor biomehanike Tony Kay koji je autor brojnih studija o ekscentričnom vježbanju.

On tvrdi kako tako radimo i na jačanju spomenutih mišića.

"Ekscentrična vježba čini više mikroskopske štete, ali pritom ne mislim na ozljede. Ona stimulira i hormonalni odgovor tijela koji zajedno sa ishranom, odmorom i spavanjem narednih dana znači obnavljanje tih mišića čime ga dovode na novu, višu, jaču razinu", objasnio je Kay.

Povećano "oštećenje" mišića također može objasniti zašto su sudionici koji su hodali niz stepenice izgubili više na težini.

Iako sagorijevate više kalorija dok se penjete uz stepenice, silaskom niz stepenice prouzrokujete više mikrooštećenja na mišićnim vlaknima, što prisiljava vaše tijelo da se više troši na oporavak, stoga taj cijeli proces na kraju potroši i više kalorija.

Za još neki od jednostavnijih ekscentričnih treninga, profesor Kay izdvojio je "sjedi - ustani" izazov za koji vam je samo potrebna stolica. Na istu se u toku od 3-5 sekundi polako spuštate, a zatim ponovo brzo ustanete.

Vježbu ponavljate najmanje deset puta, a kada već uđete u formu možete je raditi i stojeći na jednoj nozi, što će samo poboljšati vašu ravnotežu.