DOBRO JE ZNATI

Justine Kluk, dermatologinja i stručnjakinja za njegu kože, podijelila je nekoliko savjeta - kako se njegovati tokom proljeća.

Ne zaboravite kremu za sunčanje

SPF je obavezan svakodnevno, bez obzira na vremenske prilike. Odaberite SPF 30 ili 50 širokog spektra za optimalnu zaštitu od opekotina od sunca, raka kože i preranog starenja.

Redovno dopunjavajte SPF

Dopunite kremu za sunčanje svakih nekoliko sati, posebno nakon plivanja, znojenja ili brisanja peškirom. Najbolji savjet: zapamtite da je broj vašeg SPF pokazatelj koliko dugo ste zaštićeni, a ne jačine kreme za sunčanje kako se najčešće percipira.

Uključite vitamin C u svoju rutinu

Ako se borite sa umornom kožom i tamnim mrljama, kao što su melazma ili post-inflamatorna hiperpigmentacija, proljeće i ljeto su vrijeme kada trebate biti posebno pažljivi sa rutinom njege kože. Vitamin C je poznat po svojim svojstvima posvjetljivanja i jačanja sjaja. U pitanju je moćan antioksidans koji efikasno djeluje čak i pod slojevima SPF-a.

Ostanite u hladu

Iako razumijemo vašu potrebu da se u potpunosti prepustite suncu, to nije dobra praksa za kožu. Dobre vijesti su mogući kompromisi. Tražite hlad između 12 i 14 sati kada je sunce direktno iznad glave, a u ostalim satima nosite naočare i šešir za sunce sa širokim okvirom za dodatnu zaštitu lica, vrata i ušiju.

Dubinski čistite kožu

Već znate koliko je čišćenje važno - ono je uporište u vašoj rutini, i ključno je u svako doba godine, a naročito ono najtoplije. Kožu čistite 60 sekundi, dva puta dnevno, a uvjerite se da je sredstvo za čišćenje dobro prilagođeno vašem tipu kože. Također, obratite pažnju na sastojke koji mogu podržati funkciju barijere kože, kao što su ceramidi, hijaluronska kiselina i glicerin koji su uvijek preporučljivi.

Izvor: Faktor