VRIJEDI PROBATI

Rijetki su oni koji se ne bore sa viškom kilograma. Nepotrebne masnoće kod mnogih koncentrirane su oko struka, a njih je teže skinuti nego ostale, kažu stručnjaci za mršanje.

No, nije baš sve ni tako crno. Naime, nuzricionisti ističu da postoje namirnice, odnosno obroci koji će vam pomoći u tome i ujedno organizam opskrbiti prijeko potrebnim mineralima, vitaminima i svim ostalim nutrijentima koji su vam potrebni u danu.

Kako ovi obroci uključuju zobenu kašu, važno je da odaberete onu najzdraviju, a kako ih pripremiti u nastavku otkriva nutricionistica Lyssie Lakatos.


Zobena kaša sa cimetom i bananama za sagorijevanje masnoća na trbuhu


Ovaj obrok sadrži samo 300 kalorija, ali 23 grama proteina i pet grama vlakana.

Nakon njega ćete dugo ostati siti i nećete pomišljati na slatkiše.

Nutricionistica dodaje kako je jako dobar kada je u pitanju gubitak masnih naslaga na trbuhu, jer nema dodanih šećera niti dodatnih kalorija. Odličan okus dodaje cimet, a pun je sastojaka koji se bore protiv upala, za koje je dokazano da uzrokuju nakupljanje kilograma.

Kaši dodajte i nemasnog sira koji će vam dati dodatne energije, a banana će vas isto tako zasititi. Ovaj će obrok spriječiti i prejedanje, a odličan je izbor ako vam je potrebna nova doza energije.

U posudu stavite 30-ak grama zobi, šoljicu mlijeka, jednu malu bananu, cimeta po želji, nekoliko kašika sira i zagrijte u mikrovalnoj pećnici minutu.


Jednostavna kaša sa začinima


Ako želite unijeti dodatnu dozu antioksidansa u organizam, ova porcija zobene kaše je prava stvar za vas, a isto tako sadrži zdrave chia sjemenke, sjemenke lana, orašaste plodove i začine.

Pripremite tako da dodate fino nasjeckane orahe, jednu kašiku sjemenki lana i bademovog brašna te dvije kašike chia sjemenki. Dodajte pola kašičice cimeta, đumbira i sirupa hurmi. Okus će poboljšati prstohvat soli i šoljica mlijeka od kokosa.

Sve pomiješajte u posudi, a mlijeko sa sirupom zagrijte i njime prelijte kašu. Ako želite smanjiti kalorije u ovom obroku, možete umjesto kokosovog mlijeka dodati obično bezmasno.

Kaša sa ananasom i bobičastim voćem


Jaja su poznata kao jedna od najboljih namirnica za gubitak kilograma, a možete ih dodati ovom obroku. Voće koje dodajete sadrži fitohemikalije koje će smanjiti osjećaj gladi, a bromelain koji se nalazi u ananasu poboljšat će probavu i dodati obroku proteina.

Potrebni sastojci: 2 šoljice vode, šoljica zobi, 2 jaja, pola šoljice mlijeka od badema, nekoliko velikih jagoda, pola šoljice šumskog voća, 2 koluta ananasa nasjeckanog na kockice

Postupak pripreme:
Zagrijte vodu i dodajte kašu, te miješajte oko pet minuta.

U drugoj tavi, na malo masnoće pripremite jaje.

Kaši dodajte mlijeko.

Prebacite kašu u posudu za posluživanje i dodajte jaje.


Kaša sa pistacijama, paradajzom i feta sirom


Ko kaže da zobena kaša mora biti slatka? Ovom doručku možete dodati i povrće, a tu je i kelj koji će sigurno ubrzati rad metabolizma.

Pistacije će dodati malo proteina i vlakana te zdravih masnoća.

Potrebni sastojci: nekoliko kašika nasjeckanih pistacija, pet do deset dcl povrtne supe, prstohvat sjeckane sušene ljute papričice, malo nasjeckanog paradajza, kelj, kašičica naribane limunove korice, prstohvat soli, feta sira po želji.

Postupak pripreme:
Zagrijte supu, dodajte kašu da omekša, pa i ostale sastojke i na kraju ukrasite pistacijama.

Zobena kaša sa narandžom


Ovaj obrok zaustavit će osjećaj gladi, ali i ubrzati gubitak kilograma. Dodaje se grčki jogurt koji je izvor proteina. Dovoljna količina proteina u prehrani sigurno će ubrzati metabolizam i tako pospješiti gubitak kilograma.

Potrebni sastojci: 30 g zobene kaše, pola šoljice jogurta, 1 narandža, malo ekstrakta vanilije, lanene sjemenke, pola šoljice mlijeka bez masnoća.

Postupak pripreme:
Sve sastojke stavite u posudu s poklopcem i ostavite u frižideru preko noći. Ujutro uživajte u doručku, piše eatthis.com.

Izvor: Faktor/eatthis.com