RIJEŠITE SE TRAGOVA

Mrlje od vode mogu ostaviti tamne tragove na komadima drvenog namještaja u vašem domu, a sredstva poput limuna, sirćeta ili vazelina mogu pomoći pri njihovom uklanjanju.

Ovakve mrlje nastaju kada vlaga prodre u drvo i ostane zarobljena ispod površine, što se najčešće javlja kondenzacijom iz toplih šolja ili drugih posuda, ili kada se prosuta voda ne pokupi odmah.

Bez obzira koji je uzrok vaše mrlje od vode, postoje opcije za čišćenje koje će učiniti da vaš drveni namještaj, podovi ili pultovi izgledaju kao novi.

Mrlje od vode mogu se podijeliti na dvije vrste - svijetle i tamne.

Svijetle mrlje od vode su novije mrlje, gdje je voda utjecala samo na završnu obradu drveta ili površinski sloj. Ako se svijetle mrlje ne tretiraju, na kraju će se razviti u tamne mrlje. Budući da se nalaze dublje u drvetu, teže ih je ukloniti.

Stručnjaci preporučuju sljedećih pet načina čišćenja mrlja od vode:

Limun ili sirće

Najjednostavniji način da uklonite mrlju od vode je trljanje limunovim sokom ili sirćetom. Pomiješajte jednake dijelove sirćeta i vode ili iscijedite jedan limun u šolju vode. Zatim lagano istrljajte otopinu preko mrlje. Za dodatnu moć čišćenja dodajte kašičicu soli ili sode bikarbone u mješavinu. Ova metoda najbolje djeluje na novim mrljama koje su zahvatile samo gornji sloj završne obrade drveta.

Pasta za zube

Ako lagani piling ne djeluje, uzmite pastu za zube. Trebat ćete bijelu pastu, a ne gel. Abrazivnost paste može pomoći u uklanjanju mrlja od vode na najvišoj površini drveta.

Istisnite pastu na krpu i utrljajte je u krug na mrlju. Ne pritiskajte previše i radite ovo samo 1 minut kako ne bi oštetili drvo.

Vazelin ili majonez

Jedan od najboljih načina da uklonite mrlju od vode je da je prekrijete vazelinom ili čak majonezom. Ulje iz ovih supstanci može prodrijeti u drvo, istiskujući vodu i uklanjajući mrlju.

Stavite komadić vazelina ili majoneze na papirni ubrus. Nježno ga utrljajte preko mrlje. Ostavite da djeluje najmanje 15 minuta, pa čak i preko noći, povremeno provjeravajući kako biste procijenili izgled mrlje. Kada nestane, obrišite drvo rastvorom za čišćenje i čistom krpom.

Fen za kosu ili pegla

Nove mrlje se ponekad mogu ukloniti primjenom topline, što uzrokuje isparavanje vode. Međutim, toplina također može iskriviti drvo, stoga budite oprezni kada isprobavate ove metode.

Započnite korištenjem fena usmjerenog ka mrlji, ako to ne uspije, stavite kuhinjsku krpu preko mrlje. Zatim peglom pređite preko nje, pazeći da pegla nikada ne dođe u direktan kontakt sa drvetom.

Komercijalna sredstva za čišćenje i poliranje drva

Ako kućni lijekovi nisu uspjeli, vrijeme je da posegnete za proizvodima specifičnim za drvo. Započnite nanošenjem laka za drvo ili voska. Ostavite da djeluje 6 do 8 sati, a zatim obrišite da vidite da li je mrlja nestala.