Izdržaj, odnosno plank, vrlo je varljiva vježba, kažu stručnjaci za trening.

Kad vidite nekoga da radi izdržaj, čini vam se poprilično jednostavnim, no kada prvi put sami krenete u pravilan izdržaj, vjerovatno je situacija poprilično komplicirana.

Osim što su izazovni, postoji puno varijacija izdržaja i odlično je da možete početi s 20 sekundi, pa povećati izdržavanje izdržaja na nekoliko minuta.

Upravo zato ne čudi da je izazov za izdržaj od mjesec postao nevjerovatno popularan, i to zato što, osim što je težak, brzo napredujete u njemu i ima puno benefita.

Plank, odnosno izdržaj, je klasična vježba. Obično se izvodi na podu, a tjelesnu težinu zadržavate kroz udove – na rukama ili laktovima i stopalima ili koljenima.



Za razliku od mnogih drugih vježbi za trbušnjake, izdržaj radi na svim mišićima za trbuh, ali i prsa, ramena te gluteuse.

Uz to, pomaže izgraditi tijelo za smanjenje težine na kičmu i zdjelicu kako bi se smanjila bol u leđima.

Stoga ovaj 30-dnevni izazov za početnike možete raditi svaki dan, bilo gdje (kod kuće, u parku ili teretani, pa čak i u uredu.

Radi se o zanimljivom izazovu koji je objavio RadicalFire, a prvi dan radite izdržaj od 20 sekundi, da biste zadnji dan već uspjeli 240.

Izvor: Faktor/radicalfire.com