ŽELITE LI SMRŠATI?

Ne može se poreći da u šoljici čaja postoji nešto umirujuće. Međutim, ovaj napitak čini puno više od samog opuštanja.

Uživanje u čaju može donijeti potencijalne zdravstvene dobrobiti, pa čak i pripomoći u gubitku tjelesne težine. Treba znati da niti jedan čaj neće osigurati da skinete neželjene kilograme preko noći, ali može biti izvrstan dodatak vašoj prehrani i fitness rutini.

"Nijedan čaj nije čarobni metak, ali jedan od načina da dobijete maksimum od čaja je da popijete šaljicu odmah nakon jela. Tako ćete umu i tijelu signalizirati da je obrok gotov", kaže dijetetičarka Liz Sasso-Karelitsky.

Čaj je izvrstan i za hidraciju tijela. Kada ste dehidrirani, možda ćete poželjeti nešto slatko, a zapravo ste samo žedni.

"Konzumiranje dovoljno tekućine također može pomoći vašim stanicama da bolje komuniciraju, što potiče vaše tijelo da uloži dodatni rad kako bi malo ubrzalo vaš metabolizam. Osim toga, biljni čajevi mogu pomoći da utonete u san i tako doprinose gubitku težine, budući da dovoljno odmora može biti glavni faktor u tom procesu", objašnjava.

Bez obzira na temperaturu čaja, njegove prednosti su iste, što znači da ga možete piti toplog ili hladnog. Međutim, izbjegavajte dodavati šećer ili umjetne zaslađivače u svoju šoljicu čaja.

Ovi čajevi su najbolji saveznici u ubrzavanju metabolizma, sagorijevanju masti i gubitku kilograma: zeleni, crni, bijeli, biljni čaj, kao i matcha, rooibos, oolon, mate čajevi.