PRIMIJENITE IH I VI

Čini vam se da vaša prijateljica izgleda isto već 15 godina iako jede uvijek sve što poželi i nije vam jasno kako joj to polazi za rukom?!

Stručnjaci kažu kako postoji nekoliko odgovora na to pitanje, piše oprah.com.

Saznajte u nastavku:

Jedu, ali su jasno postavile granice

Možda vam se čini da stalno jedu – sve, ali odgovor je vjerovatno da neće svaki dan pojesti hamburger i pizzu.

Iskreno, ako vaša omiljena hrana nisu brokule, grašak i sladoled od avokada, teško da možete jesti šta poželite, a da ostanete mršavi.

Često će osobe za koje vam se čini da jedu sve što je na stolu uživati u kaloričnim namirnicama u određenim prilikama; kada izađu na ručak s prijateljima ili posjete familiju, ali ostatak vremena one vjerovatno jedu zdrave namirnice.

Poznata nutricionistica Amy Shapiro svojim klijentima uvijek savjetuje da ne budu jedina osoba koja će na večeri jesti bezmasnu i niskokaloričnu hranu, ali to nikako ne trebaju činiti svaki dan u svakoj prilici.

Nakon što sebi ugode, donose dobre odluke

Žene koje uspješno održavaju željenu tjelesnu težinu i pritom izgledaju potpuno bezbrižno, ne dopuštaju da njihova želja za nezdravom hranom izmakne kontroli. One će se uvijek vratiti na pravi put i paziti šta će pojesti u drugom obroku.

Ono što će dati rezultate je konstanta. Ako ste i sami pojeli nešto što vam nije bilo u planu, nastavite dalje bez grižnje savjesti i radije razmišljajte o tome šta ćete zdravo pojesti za idući obrok. Imati uvijek na umu kako se vratiti zdravoj prehrani znači da vas neće omesti otvoreni namaz od čokolade u frižideru.

Između lifta i stepenica uvijek biraju ovo drugo

Teretana nije jedino mjesto na kojem možete gubiti kalorije, pa će vam bilo kakva aktivnost pomoći pri gubitku kilograma.

Šetanje ljubimca, često ustajanje s trosjeda ili plesanje po kuću su aktivnosti koje nisu povezane s vježbanjem, ali će vam sigurno pomoći da potrošite nešto više kalorija u danu.

Naravno, da je ozbiljno vježbanje važno, ali je i jednako važno koliko se krećete u danu kada ne vježbate.

Isprobajte provjerene strategije; parkirajte automobil na udaljenom mjestu kada se vratite s posla ili izađite jednu stanicu prije iz autobusa i prošetajte do posla.

Kada su u teretani, ne rade uvijek iste vježbe

Osim kardio programa postoje i utezi i upravo se na taj način jačaju mišići.

Ako niste znali, mišići u stanju mirovanja troše više kalorija pa se fokusirajte na trening snage, a tijelo će kalorije trošiti i kada sjedite ispred televizora.

Osobe koje prate program vježbanja 12 sedmica, a koji se sastoji od kombinacija kardio vježbi i vježbi snage, gube više kilograma i masnoća na tijelu od onih koje su posvećene samo aerobnom treningu.

Važno je dakle uključiti u program i vježbe snage, a možete ih izvoditi i kod kuće.

Ne razmišljaju satima o hrani koju ne smiju jesti

Ako želite da vaša dijeta bude bezbolan proces, morate prestati stalno kontrolirati misli što bi značilo da prestanete stalno misliti na to kako morate prestati misliti o čokoladi.

Ta čokolada o kojoj stalno mislite će postati u vašoj glavi "zabranjeno voće" što će samo probuditi jaču želju u vama da pojedete čokoladu.

Znaju kako se odbraniti od stresa

Čini se da žene koje lako održavaju tjelesnu težinu znaju kako pobjeći od stresa, za kojeg je dokazano da može uništiti svaki plan mršanja.

Hormon stresa kortizol uzrokovat će porast inzulina u krvi zbog čega će tijelo pohranjivati masnoće.

Ako patite od hroničnog stresa, probajte metode koje će vam pomoći da se smirite, može to biti meditacija, vježbanje ili više sna.

Izvor: Faktor/oprah.com