MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Ulazak u novu vezu može biti jedan od najljepših osjećaja na svijetu. Ali ono što može biti uistinu razorno je kad se muškarac naglo povuče, udalji i iskreno izgubi interes - bilo da se to dogodi s vremenom ili naizgled preko noći.

- Kao trener za odnose, razgovaram s mnogim muškarcima (i ženama) koji su žrtve uobičajenog ponašanja koje uzrokuje kraj veze. Često, ako ste svjesni zbog čega se muškarac povlači, možete popraviti svoju vezu prije nego što bude prekasno - objašnjava stručnjak za veze Clay Andrews.

Evo 3 glavna razloga zašto muškarci gube interes za vezu i kako ga ponovo potaknuti.

1. Misli da vas ne može zadovoljiti

Često muškarac izgubi interes kad se žena koju voli previše žali, posebno na njega. A puno žena se žali kao pokušaj komunikacije ili povezivanja. Ponekad se žale u pokušaju da steknu osjećaj kontrole (često zato što osjećaju da nemaju kontrolu u nekom drugom području svog života).

Međutim, muškarcu ova vrsta prigovaranja izgleda kao njegov lični neuspjeh da ugodi ili da usreći ženu. A ako ništa što on radi nije dovoljno dobro, zašto bi onda nastavio pokušavati?

Muškarci gube interes kad se osjećaju poraženo i zarobljeno u situaciji u kojoj ne vide bolju budućnost. Način da to popravite je da se prebacite s prigovaranja na fokusiranje na ono što želite. Nema apsolutno ništa loše u tome da kažete šta mislite i izrazite svoju zabrinutost. Međutim, većina žena to čini na način koji je usredotočen na problem, a ne na ono što zapravo žele ili rješenje.

2. Ne osjeća se sigurnim pokazati vam svoje pravo lice

Sljedeći razlog zašto muškarac gubi zanimanje je zato što se ne osjeća sigurnim biti ranjiv s vama. To je često uzrokovano visokim očekivanjima, osuđujućim ponašanjem ili nekim drugim načinom kojim žene pokušavaju natjerati muškarca da se ponaša na određeni način koji je bilo šta drugo osim onoga što on stvarno jeste.

- Kad zauzmete ovakav stav s muškarcem, interakcija s vama će biti privlačna kao i odlazak kod zubara - kaže Clay.

Rješenje je ovdje radikalno prihvaćanje.

Kad ga emocionalno ne prihvaćate onakvog kakav jeste, i umjesto toga želite da on bude nešto što nije (ili on misli da vi želite da on bude nešto što nije), povući će se iz straha od osude ili razočaranja. Emocionalno prihvaćanje znači biti afirmativan za njega kakav god on bio (sve dok nije u pitanju opće neprihvatljivo ponašanje).

To naravno ne znači da trebate biti otirač. Možete htjeti stvari u životu, ali dok ne budete afirmativni prema onome što je zapravo ispred vas u ovom trenutku, sve će to dolaziti iz mjesta otpora.

3. U životu mu se događaju druge stvari

Još jedan od razloga zašto muškarci gube interes je zato što jednostavno imaju druge prioritete u životu s kojima se trebaju baviti.

Rokovi na poslu, porodična drama i finansijski problemi često spadaju u ovu kategoriju. Muški "modus operandi" je da se njihova pažnja usmjerava prema onome što je "najveći prioritet" u njegovom životu. I u dobru i zlu, nećete uvijek biti na vrhu te liste.
Kad prolazi kroz teški period, njegov fokus će se prirodno usmjeriti na ono s čim se prvo mora suočiti. Kad se to dogodi, ne želite se natjecati za njegovu pažnju.

Zbog toga će se muškarac osjećati kao da mora birati između brige o svom bolesnom roditelju (na primjer) i vas.

- I dopustite mi da vam kažem, čak i ako "pobijedite", on će vam i dalje dugoročno zamjerati što ste ga doveli u tu situaciju - napominje stručnjak.

Umjesto toga, u ovakvim situacijama, najbolji pristup je jednostavno pružiti podršku, a ne natjecati se za njegovu pažnju.

Podrška u teškim trenucima će mu pokazati da ste na njegovoj strani. Osim toga, kad ponovno stavi stvari pod kontrolu, prisjetit će se ko je stajao uz njega i vrlo vjerovatno će produbiti svoj odnos s vama i osjećat ćete se povezanijima i sretnijima nego ikad.

Izvor: Coolstyle/24. sata.hr