DOBRI VITAMINI

Ne postoji puno namirnica koje možemo pojesti u jednom danu ili u određenom razdoblju a da ne narušimo svoje zdravlje. Izvucite maksimum iz kalorija odabirom nutritivne hrane koja je ukusna i sadrži sve dobre vitamine.

Nije sva hrana jednaka, zato vam predstavljamo četiri najbogatije namirnice koje možete lako uklopiti u svoju prehranu.

Losos

Jedan od najboljih nutrijenata koje možete dobiti iz lososa su omega-3 masne kiseline, koje su vitalne za optimalno funkcioniranje vašeg tijela i organa. Omega-3 kiseline prisutne u lososu mogu pomoći smanjiti upale u vašem tijelu, poboljšati zdravlje očiju i potaknuti zdravlje srca.

Losos je također bogat proteinima koji pomažu u ozdravljenju tijela nakon ozljeda te vitaminom B, koji održava optimalno funkcioniranje vašeg mozga i nervnog sistema. Losos sadrži i astaksantin, antioksidans koji smanjuje oksidaciju LDL (lošeg) holesterola i povećava nivo HDL (dobrog) holesterola.

Bijeli luk

Bijeli luk nije samo čaroban sastojak koji vašim jelima daje okus već je i bogat hranjivim tvarima. Kombinacija hranjivih tvari je impresivna, od vitamina C, B1 i B6 do kalcija, mangana, kalija i selena.

Kaže se da aktivni spojevi u bijelom luku pomažu u smanjenju krvnog pritiska i lošeg holesterola. Uz antibakterijska svojstva, konzumacija bjelog luka ili dodataka s bijelim lukom također može pomoći u borbi protiv obične prehlade.

Bijeli luk lako možete dodati prilikom pripreme povrća i mesa kako biste poboljšali ne samo okus već i hranjive tvari u jelu.

Kelj

Povrće je omiljena zdrava hrana, a kelj je na vrhu liste. Šoljica sirovog kelja sadrži 684 posto dnevne vrijednosti (DV) vitamina K i 206 posto DV-a vitamina A, zajedno s drugim hranjivim tvarima kao što su mangan, bakar i kalij.

Bogat antioksidansima, kelj također sadrži razne flavonoide i polifenole, posebno kvercetin i kempferol. Oni pomažu u prevenciji srčanih bolesti, snižavaju krvni pritisak i imaju protuupalna svojstva.

Kelj se može dodati u vaš zeleni smoothie ili jednostavno jesti kao dio salata. Također možete napraviti svoj vlastiti čips od kelja tako što ćete dodati malo soli, zatim pokapati malo ekstra-djevičanskog maslinovog ulja i peći dok se ne osuši.

Borovnice

Bogate antioksidansima i bez puno kalorija, borovnice su jedna od najpopularnijih namirnica. Pokazalo se da povećavaju nivo antioksidansa u vašem tijelu, koji štite tijelo od slobodnih radikala koji mogu oštetiti vaše stanice.

Borovnice su također pokazale da pomažu u smanjenju kardiovaskularnih faktora rizika kod pretilih osoba, smanjujući i krvni pritisak i nivo oksidacije LDL-a. Također se pokazalo da bioaktivne tvari u borovnicama poboljšavaju osjetljivost na inzulin kod pretilih osoba otpornih na inzulin, što ih čini prikladnim za grickanje.

Borovnice možete dodati u svoje voćne salate ili smoothieje te ih jesti kao zdrav međuobrok u umjerenim količinama.

Izvor: Coolstyle