LIJEK IZ PRIRODE

Znamo da je med ljekovit, no postoje i mnoge vrste, ovisno o biljci, sa čijih cvjetova pčele skupljaju nektar od kojeg proizvode med.

Tako se medovi razlikuju po sastavu, djelovanju, boji, okusu...

Bagremov med

Vrlo je lagan, ugodnog i blagog okusa i mirisa te svijetle, zlatnožute boje. Najpoznatiji je kao lijek za disajne tegobe, no odlično pomaže i kod probavnih smetnji i zatvora (opstipacije). Također se preporučuje za opuštanje i umirenje te protiv nesanice. Dobro se slaže s čajem od kamilice i matičnjaka.

Kestenov med

Tamnije je crvenkastosmeđe boje, karakterističnog intenzivnog mirisa i aromatičnog, trpko-gorkog okusa. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i polena. Pomaže kod probavnih smetnji (želudac, jetra, žuč), potiče cirkulaciju, jača krvožilni sistem, uravnotežuje krvni pritisak, a preporučuje se i kod anemije. Koristite li ga s čajem, preporučuju se kamilica, stolisnik, majčina dušica, šipak.

Lipov med

Potiče znojenje, metabolizam i rad srca, pa se ne preporučuje ljudima sa krvožilnim tegobama. Pomaže kod prehlade, gripe i bronhitisa, a dobar je i za detoksikaciju. Ublažava upale disajnog sistema, probleme s bubrezima i probavne tegobe. Vraća energiju, pa se preporučuje kod psihičke i fizičke iscrpljenosti. Ugodnog je okusa i mirisa, i svijetle je boje, gotovo proziran.

Livadski (cvijetni) med

Dobija se od raznog livadnog cvijeća, pa sadrži različite vrste polena. Ovisno o lokaciji na kojoj su pčele skupljale nektar, može biti svijetle boje do zagasito tamne, od blagog do aromatičnog mirisa i okusa. Povoljno djeluje na probavu, pomaže u oporavku nakon bolesti. Pogodan je za osobe sa srčanim oboljenjima, a preporučuje se i osobama koje pate od niskog krvnog protiska.

Planinski med

Dobija se od planinskog bilja, pa je vrlo ljekovit i djelotvoran protiv štetnih mikroorganizama i infekcija. Odličan je za liječenje disajnih tegoba i jačanje imuniteta, a preporučuje se i za ginekološke probleme te kožne upale.

Šumski med

Tamne je boje te osebujnog okusa i mirisa. Bogat je mineralima, pa se preporučuje malokrvnim osobama, djeci, trudnicama, sportistima... Općenito je dobar za podizanje energije i vitalnosti. Šumski med posebna je vrsta meda koja se dobija od medne rose koju proizvode biljne uši. Ima snažno protivupalno djelovanje, pa pomaže kod težih infekcija poput upale pluća.

Suncokretov med

Jantarno je žute boje, laganog mirisa i slatko-trpkog okusa. Preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije.
Blagotvorno djeluje na probavu te pomaže u liječenju kod plućnih, bubrežnih i krvožilnih bolesti. Blagotvoran je kod upala sinusa i kožnih bolesti.

Med lavande

Intenzivnijeg je mirisa i okusa, bogat je mineralima. Odličan je protiv kašlja i bronhitisa. Pospješuje probavu, ima umirujući učinak, pogodan je i za trudnice.

Med kadulje

Aromatičan je i vrlo ljekovit, pomaže kod bolesti disajnog sistema. Ima umirujuće djelovanje, pa smanjuje stres i napetost. Pospješuje mokrenje, pa se preporučuje protiv gihta i reumatskih problema.

Med vrijeska

Žute je boje i specifičnog okusa. Pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta te kod bolesti mokraćnog sistema. Odličan je dodatak čajevima od kamilice, šipka i breze. U kombinaciji s vrijeskovim čajem olakšava iskašljavanje.

Med ruzmarina

Svijetle je boje, gotovo proziran i bistar, ugodnog okusa. Preporučuje se za probavne tegobe te za probleme s jetrom i žuči. Vraća energiju tokom oporavka od bolesti, iscrpljenosti i stresa.

Med od maslačka i repice

Također su blagotvorni za jetru i probavu. Intenzivne su žute boje i okusa.

Med nane, majčine dušice, stolisnika, gloga

Med nane djeluje umirujuće,dok se medovi majčine dušice I stolisnika preporučuju kod povišenog krvnog pritiska, a med gloga za bolesti srca.