TRENERI POJAŠNJAVAJU

Vjerovatno se istežete desetak minuta prije trčanja ili plivanja, možda i poslije treninga u teretani, no, stručnjaci tvrde da je bolje istezanju posvetiti cijeli jedan trening.

I ne samo to, upozoravaju da kod istezanja nema žurbe, sve se mora raditi precizno i polako.

Vježbe za istezanje – zašto su tako važne?

Prvo i najvažnije – ako se redovno istežete tijelu činite veliku uslugu, prevenirate povrede i povećavate fleksibilnost, što je i potvrđeno u rezultatima u časopisu "International Journal of Sports Physical Therapy".

Naravno, ovo nisu jedini benefiti koje vam donosi istezanje.

U nastavku pročitajte još nekoliko dobrih strana ako redovno radite vježbe za istezanje.

Zategnuta, a elastična koža

Protok krvi u mišićima značajno se povećava kod istezanja. Ubrzani metabolizam doprinosi sagorijevanju masnih naslaga, pa koža postaje zategnutija. Posljedično, moguće je da tako smanjite i celulit u predjelu stomaka i butina.

Ispravno držanje

Ako redovno vježbate time poboljšavate i ravnotežu i ublažavate napetost mišićima. Bolovi u leđima (ako pravilno izvodite vježbe) smanjuju se, sprečava se nakupljanje soli, ispravljaju nepravilnosti u držanju…

Bezbolan ciklus

Redovna fizička aktivnost povećava cirkulaciju krvi u karličnom dijelu i opušta mišiće, a to će za rezultat imati normalizaciju ciklusa i manje grčeve maternice.
Osim toga, izdržljivost i elastičnost u predjelu karlice mogu poboljšati i vaš seksualni život.

Rješavanje stresa

Istezanjem se borite protiv grčeva i istezanja u mišićima koji su uzrokovani oslobađanjem hormona stresa. Opuštanje normalizira nervnu provodljivost i pomaže u suočavanju sa negativnim emocijama.

 Psihološki efekat

Vježbe za istezanje ispavit će leđa, popraviti hod - vaša figura izgledat će sve bolje i bolje, pa ćete se i vi osjećati bolje.

Dakle, vježbe istezanja imaju i pozitivan psihološki efekat.