NAKUPLJA BAKTERIJE

Redovno kupanje sastavni je dio osnovne higijene, no čak i oni koji to rade više puta nego što treba, ponekad nisu imuni na bakterije. Jedan dio tijela važi za najprljaviji, a naročito zbog toga što mu posvećujemo jako malo pažnje.

Dio tijela kojem često ne posvećujemo dovoljno pažnje je pupak. Njegovu higijenu ne treba zanemarivati, a najčešće obično tuširanje za njega nije dovoljno.

Istraživanja pokazuju kako se u prosječnom pupku (i njegovim naborima), može nakupiti preko 60 različitih vrsta bakterija.

"U njemu se može stvoriti nakupina znoja, mrtvih stanica kože, ulja, ostataka tkanine, bakterija, i sve to pretvara se u pupčani 'kamenac', ili tzv. omfalitis", objasnio je doktor Karan Rajan.

Ova nakupina može biti različitih boja, a najčešće je one crne ili svjetlo smeđe.

Prljavština koja se stvori u pupku može izazvati infekcije popraćene čak i jakim bolom te crvenilom, iritacijama, svrabom i neugodnim mirisom.

Bez obzira kakvog oblika on bio, s udubljenjem prema unutra, ili ne, pupak bi trebalo čistiti pri svakom kupanju. To područje lagano prelazite prstima i vodom, pazeći da se ne povrijedite, jer rane na pupku prilično teško zarastaju.

Također, jednom sedmično ga možete očistiti nježnom tkaninom ili štapićem za uši kojeg ste prethodno potopili u vodu i sapun.

Ukoliko ste primijetili da je pupak zahvatila infekcija, ne ustručavajte se potražiti pomoć dermatologa ili doktora opće prakse.