Tajland

Do sada nepoznata vrsta tarantule otkrivena je na Tajlandu, a živi isključivo u izdubljenim stabljikama biljaka bambusa, što je iznenadilo naučnike.

- Ove životinje su zaista izvanredne, one su prve poznate tarantule ikada s ekologijom zasnovanom na bambusu - rekla je Narin Chomphuphuang, istraživačica na odsjeku za entomologiju i patologiju biljaka Univerziteta Khon Kaen na Tajlandu, u svom blogu.

Kazala je da je tajlandski zaljubljenik u divlje životinje JoCho Sippawat, koji ima 2,5 miliona YouTube pretplatnika, prvi put naišao na tarantulu dok je bio na putovanju u šumi u blizini mjesta gdje živi u Mae Thu, okrug Mueang Tak, provincija Tak, sjeverozapadni Tajland.

Sippawat joj je naknadno poslao sliku pauka.

Chomphuphuang je odmah pomislila da se radi o novoj vrsti tarantule, ali je tek nakon odlaska na mjesto pronalaska radi istraživanja i proučavanja pauka, stvorenje službeno proglašeno novim u nauci, piše CNN.

Za razliku od svih ostalih poznatih tarantula, proglašena je za novi rod i vrstu - Taksinus bambus. Ime je dobila u čast tajlandskog kralja Taksina Velikog iz 18. vijeka.

Tarantule u jugoistočnoj Aziji obično žive na tlu ili na drveću. Tarantule koje žive na drveću obično provode vrijeme na različitim vrstama drveća, a ovo je prva tarantula koja živi isključivo na određenoj biljci. Novopriznati pauk jedina je tarantula koja živi na drveću na Tajlandu, navodi se u studiji.

Chomphuphuang je rekla da je pravljenje kuće u bambusu imalo mnoge prednosti za pauka. Bambus sadrži vlagu koja pomaže pauku da održi temperaturu, što je posebno važno za tarantule, koje se linjaju i odbacuju svoj egzoskelet. Klizava površina bambusa također odvraća grabežljivce.

- Ispitivali smo sva stabla u području gdje je vrsta otkrivena. Ova vrsta je jedinstvena jer je povezana s bambusom, a nikada nismo primijetili ovu vrstu tarantule ni u jednoj drugoj biljci - rekla je u saopćenju za javnost.

Chomphuphuang je rekla i da je malo ljudi shvatilo koliko je divljih životinja na Tajlandu još nedokumentovano.

Istraživanje je objavljeno prošle sedmice u časopisu Zookeys.

Faktor/CNN