Živite li nenaspavani

Koliko ste sinoć spavali? A kako ste spavali noć prije toga? Koliko sna nam je ustvari potrebno? Evo odgovora.

Pratiti navike spavanja možda nije vaš prioritet, ali dovoljno sna je vrlo važno za cjelokupno zdravlje. Iako je vrijeme buđenja za mnoge unaprijed određeno, vrijeme odlaska u krevet može ovisiti i o puno faktora.

No, ako znate kada morate ustati i koliko vam sna treba da biste dobro funkcionirali drugi dan, lako je otkriti kada je potrebno otići na počinak. Ovo su jednostavni savjeti kako izračunati najbolje vrijeme za odlazak u krevet i informacije koliko vam je ustvari sna potrebno.

Koliko sna trebate?
Dok beba treba oko 17 sati sna, odrasla osoba bi trebala spavati najmanje 7 sati tokom noći. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, ovo su generalne smjernice za san, a vezane su za godine.

Bebe do 3 mjeseca: 14 do 17 sati, Bebe od 4-11 mjeseci: 12 – 16 sati, od 1 do 2 godine: 11 – 14 sati, od 3 do 5 godina: 10 – 13 sati 6 do 12 godina: 9 – 12 sati 13 do 18 godina: 8 – 10 sati 18 do 64 godine: 7 – 9 sati.

Koliko vam je sna potrebno da biste se najbolje osjećali ovisi o vama samima, pa dok je nekome dovoljno sedam sati sna, drugi će se osjećati potpuno odmorno tek nakon što odspavaju devet sati.

Pitanja na koja morate odgovoriti kako biste otkrili koliko vam je sna dovoljno: Osjećate li se odmorno nakon sedam sati sna ili vam je potrebno više? Jeste li umorni tijekom dana? Ovisite li o kofeinu kako biste se razbudili? Ako spavate uz drugu osobu, je li ona primijetila da imate probleme sa spavanjem?

Ovi signali otkrivaju da ne spavate dovoljno: Manjak sna je ozbiljna stvar jer se može uplitati u svakodnevicu, ali i opće zdravlje, na negativan način. Možete loše spavati i radi: Apneje u snu, Kronične bolest  ostalih stanja.

Signali koji otkrivaju da se niste dovoljno naspavali su: Misli vam lutaju tijekom dana, Promjenjivog ste raspoloženja, Manje ste produktivni i fokusirani, Stalno ste gladni, Teško donosite odluke, Imate podočnjake i koža je beživotna

Kada otići u krevet?
U kalkulatoru za san stoje podaci koji otkivaju kada morate u krevet na osnovu toga kada se budite. Evo kako to otprilike izgleda:

Ako ustajete u 4 ujutro, da biste spavali 7,5 sati (uz vrijeme koje je potrebno da biste usnuli) u krevet biste trebali otići u 20.15 minuta, a ako želite spavati 9 sati onda se za počinak spremite u 18.45.

Ako vam sat zvoni u 7 ujutro, onda biste za 7,5 sati sna trebali u krevet poći u 23.15, a ako želite spavati 9 sati, onda je vrijeme za počinak 21.45.

Savjeti za kvalitetniji san
Kako biste bolje spavali tokom noći i tako zaštitili zdravlje, pratite ove savjete.

Tijekom dana: Vježbajte, ali svakako ne kasno navečer jer može uzrokovati probleme sa snom. Izlažite se suncu tokom dana, ali nemojte spavati popodne jer može poremetiti unutarnji sat. Važno je i da se svakog jutra probudite u približno isto vrijeme.

Prije spavanja: Ograničite unos alkohola i nikotina jer se te supstance mogu poigrati s kvalitetom sna. Ugasite sva svjetla i aparate 30 minuta prije odlaska u krevet. Dobra je navika i opuštanje prije spavanja, poput slušanja glazbe ili tople kupke.

Soba u kojoj spavate neka bude prozračena, a temperatura ne bi trebala prelaziti 18 stepeni.

U krevetu: Izbjegavajte gledanje u ekran jednom kada ste legli. Čitajte knjigu kako biste se opustili. Možete i zatvoriti oči, opustiti mišiće i pratiti disanje. Ako ne možete zaspati, izađite iz sobe i odite u drugu prostoriju gdje možete slušati muziku ili čitati dok ne osjetite umor, a tada se vratite u krevet, piše Ordinacija.