Šta kažu stručnjaci

Iako ne čisti kosu ili vlasište, od velike je pomoći u onim trenucima kada ne stignemo oprati kosu. Kada se koristi umjereno, suhi šampon je siguran za korištenje. Međutim, s vremenom može promijeniti mikrobiom vlasišta, kaže William Gaunitz, certificirani triholog.

- Ako se koristi svakodnevno, može uzrokovati probleme uključujući suhoću, ljuštenje, upaljeno vlasište i pogoršati druga stanja, poput seboreičnog dermatitisa, ako su već prisutni - kaže Gaunitz.

Budući da ne čisti vlasište, ako se konturirano koristi može začepiti folikule kose i uzrokovati folikulitis, kaže trihologinja Penny James. Folikulitis je stanje vlasišta u kojem se folikuli dlake upale, piše Real Simple.

- Neki ljudi također mogu biti osjetljivi na hemikalije ili sastojke unutar suhog šampona, tako da ga ne bi trebali redovno koristiti - dodaje Gaunitz.

Trihologisti preporučuju da suhi šampon koristite najviše dva puta sedmično. Ako svoje vlasište održavate čistim i zdravim bez upotrebe suhog šampona, ne bi trebalo biti nikakvih negativnih utjecaja na kosu ili vlasište. Problemi nastaju kada se oslanjate isključivo na suhi šampon, kaže Gaunitz.