NAPITAK

Vjerovatno nema osobe koju tokom zime, na spomen ušuškavanja pod dekicom uz šoljicu toplog kakaa, ne preplavi osjećaj ugode i sreće.

No, pitanje koje nas često muči je - ima li kakao zaista zdravstvene beneficije kako često čujemo?

Budući da je sastavni dio čokolada, koje koristimo u pripremi slatkiša, smatramo da je važno razbiti sve mitove vezane za ovo "zlato u prahu".

Je li kakao zdrav?

Kakao se dobija od drveta kakaovca, a njegova zrna melju se i koriste u izradi slatkiša, čokolada, torti i kolača. Sirova zrna imaju gorak i orašast okus. Sadrže vlakna, monozasićene (zdrave) masti i minerale poput kalija, magnezija i bakra. Kakao je također prepun antioksidansa i vitamina D, ključnog u apsorpciji kalcija.

Ipak, nutritivne vrijednosti kakaa ovise o načinu na koji se zrna prerađuju. Primjera radi, ako se zrna prže na visokoj temperaturi, kakao gubi količinu antioksidansa.

I pored svega ova namirnica pokazala se djelotvornom kod brojnih bolesti i podržava opću dobrobit organizma.

Zdravstveni benefiti kakaa

Antioksidansi u ovoj namirnici neutraliziraju slobodne radikale, a slobodni radikali dovode do oštećenja ćelija i pojave oksidativnog stresa, koji utječe na pojavu hroničnih bolesti poput raka i srčanih bolesti.

Kakao sadrži antioksidanse koji pripadaju grupi fenola i koji, prema studijama, smanjuju rizik od raka.

Isti ti antioksidansi kontroliraju proces upale u organizmu. Samim tim, umanjuju hronične upale koje dovode do oboljenja poput dijabetesa tipa 2 te srčanih bolesti. Ti antioksidansi sprečavaju i početak samih upalnih procesa.

Polifenoli u kakau zapravo su prebiotici. Time je kakao dobar za crijevnu floru i pomaže kod problema s probavom.

Osim borbe s oksidativnim stresom i upalama, antioksidansi u kakau ispuštaju dušikov oksid, koji utječe na širenje krvnih žila. Zauzvrat, krv lakše cirkulira kroz tijelo, smanjuje krvni pritisak, što dovodi i do smanjenog rizika od srčanih udara.

Studije su pokazale da čokolada smanjuje rizik od dijabetesa, zbog antioksidansa. Oni utječu na lučenje inzulina i dovode u balans niovo glukoze u krvi.

Čokolada s velikim postotkom kakaa (crna čokolada), stimulira središnji živčani sistem, što dovodi do bolje kognitivne funkcije. Samim tim, crna čokolada utječe na bolji fokus, koncentraciju i bolje performanse.

Dobro je znati

Za kraj, ipak je važno navesti nekoliko činjenica.

Iako se kakao pokazao kao izuzetno zdrava namirnica, i s njim moramo biti umjereni.

Budući da sadrži kofein, prekomjerna upotreba može dovesti do pojačanog kucanja srca, preznojavanja, problema sa spavanjem…

Isto tako, važno je birati čokolade sa što većim postotkom kakaa, a manjim postotkom masti i šećera.

Zato uvijek birajte crnu čokoladu.

Ako koristite kakao, zasladite ga radije medom nego šećerom.