BUDITE OPREZNI

Ako odmah obučete novu odjeću bez da ste je prethodno oprali, nekoliko dana kasnije možete primijetiti crvenilo na koži. Alergijski kontaktni dermatitis je reakcija imunološkog sistema na alergen koji je došao u dodir s kožom.

Izaziva odgođenu reakciju - osip koji se pojavljuje nekoliko dana nakon izlaganja, a zatim može trajati sedmicama.

- Alergijski kontaktni dermatitis obično uzrokuju boje na odjeći - kaže dr. Susan Nedorost, profesorica dermatologije na Univerzitetu Case Western Reserver.

Ovakve se boje prvenstveno koriste u sintetičkim odjevnim materijalima poput poliestera i najlona. Ove se boje otpuštaju iz materijala prilikom znojenja i trljanja o materijal. Neželjene reakcije mogu se izbjeći pranjem odjeće prije nošenja, čime se taj višak boje uklanja.

Međutim, alergijski osip nije jedina reakcija koju neoprana odjeća može izazvati. U istraživanju iz 2014., grupa istraživača sa Univerziteta Stockholm u Švedskoj testirala je 31 odjevni predmet kupljen u maloprodajnim trgovinama, a koji su bili različiti u boji, materijalu, marki, zemlji proizvodnje i cijeni.

Pronašli su vrstu hemijskog spoja zvanog "kinolin" u 29 od 31 predmeta, a razine ove hemikalije bile su posebno visoke u odjeći od poliestera. Ulrika Nilsson, članica istraživačkog tima, dodala je da su pronašli i još dva hemijska spoja koji mogu biti štetni za zdravlje.

- U vašem je interesu oprati odjeću prije nošenja jer to smanjuje sadržaj hemikalija - navodi David Andrews, viši naučnik koji je istraživao upotrebu hemikalija u tekstilnoj industriji.

Dodao je i da proizvođači ne navode da hemikalije koriste na odjeći, a iste su potencijalno opasne za zdravlje, a mogu biti štetne i za okolinu.

- Zapanjujuće je da kupite majicu koja je navodno 100 posto pamuk, no nigdje nije navedeno koje hemikalije sadrži - zaključio je, a piše Time.