Zanimljivo

Tuširanje prije spavanja je odličan način da sa sebe bukvalno "sperete" sve brige i obaveze koje su vas pritiskale u toku dana. Stručnjaci kažu da kada se obavi kako treba, tuširanje uvečer može čak da vam pomogne da se opustite i lakše utonete u san.

Međutim, postoje neke greške koje mogu da izazovu suprotan efekat, razbude vas i otežaju vam da zaspite.

Jedna od stvari koje nikada ne bi trebalo da radite jeste da se tuširate ekstretmeno toplom ili hladnom vodom. Rachel Salas, doktor medicine, neurolog u Centru za spavanje i zdravlje John Hopkins, rekla je da vreli ili ledeni tuš prije spavanja mogu da izazovu nesanicu.

Idealna temperatura

Dok je vrela voda loša za san, topla će naprotiv pomoći da lakše zaspite. Filis Ze sa Univerziteta Nortwestern rekla je da toplo tuširanje jedan do dva sata pre spavanja može da bude veoma korisno - zagrijat će vam ruke, stopala i glavu, što će prouzrokovati da se toplota premjesti sa centralnih dijelova tijela, kao što su grudi ili stomak.

Kako se toplota kreće ka udovima, tjelesna temperatura se smanjuje, što pomaže tijelu da se ohladi, objasnila je Ze. Pošto se tijelo prirodno hladi kako se bliži vreme za spavanje, ovaj proces bi mogao da vam pomogne da brže zaspite.

"Vaš cirkularni ritam, odnosno vaš ciklus spavanja i buđenja, vođen je temperaturom vašeg tijela i svjetlošću", rekla je doktorica nauka Whitney Roban.

"Zapravo, vi želite da vam se tjelesna temperatura smanji kako bi se melatonin povećao. Kada izađete iz vrućeg tuša, vaša tjelesna temperatura će pasti i proizvodnja melatonina će se povećati. I to će vam pomoći da se osećate pospano".

Tuširanje ujutru ili uveče?

Dugo se raspravlja o tome da li je jutarnje ili večernje tuširanje bolje, ali stručnjaci kažu da to nije važno.

Suština je da odaberete opciju koja vam više prija - ističu.

Uprkos uvreženom mišljenju da se celo tijelo mora dobro oprati sapunom, stručnjaci kažu da je zapravo najvažnije da samo tri dijela nasapunjaju, piše Mondo.rs.