...

Iako se možda čini logičnim da se u wc šolju baca samo toaletni papir, mnogi će pustiti vodu i nakon što u toalet ubace mnoge druge stvari. Stručnjaci su upozorili što ipak valja izbjegavati.

1. Maramice i papirnati kuhinjski ručnici

Iako naizgled djeluju kao toaletni papir, ove proizvode ne bi trebalo bacati u zahod. Maramice i kuhinjski papirnati ručnici izrađeni su tvrđeg papira nego toaletni papir i teže se razgrađuju i tope u vodi. Ako ih često bacate u školjku mogli biste se suočiti sa začepljenim cijevima i drugim problemima.

2. Pijesak za mačke

Iako na nekim pakiranjima pijeska za mačke stoji kako je riječ o proizvodu koji se može baciti u školjku, ne slušajte ih. Mačji pijesak može biti vrlo štetan za vaš WC jer se ne rastvara u vodi i ostaje u cijevima.

Ondje će se nagomilavati i u konačnici stvoriti začepljenje. Dodatno, mačji pijesak stvara probleme i u kanalizacijskom sustavu, pa radije izmet svojih ljubimaca bacite u vreću za smeće.

3. Tamponi

Iako se za neke žene bacanje tampona i higijenskih uložaka u zahod čini kao praktično rješenje, stručnjaci upozoravaju da takvi proizvodi mogu začepiti cijevi. A definitivno ne želite pozvati hitnu službu koja će ukloniti začepljenje i na svjetlo dana izvući rabljeni tampon ili uložak kao uzrok začepljenja.

4. Pelene

Također, neki će novopečeni roditelji možda pomisliti da je praktično bebine prljave pelene jednostavno baciti u školjku i povući vodu za njima, no griješe.

Upravo je to razlog čestih vodoinstalaterskih intervencija jer uzrokuju začepljenja koja zahtijevaju profesionalni pristup. Stoga je jednostavnije baciti ih u smeće.

5. Rabljeni kondomi

Lubrikanti i plastificirani materijali štetni su za odvode i ako se nagomilaju mogu stvoriti ozbiljno začepljenje. Stoga rabljene kondome nikad ne treba bacati u WC, nego u kantu za smeće.

6. Pamučni proizvodi

Možda se činilo jednostavnim blazinice, štapiće za uši i druge pamučne materijale jednostavno baciti u školjku nakon što ste ih iskoristili, ali promislite ponovo! Ti se materijali ne rastapaju u vodi nego se pretvaraju u veliku kuglu koja će u konačnici začepiti odvode.

7. Plastika

Flasteri, razna pakiranja ni slomljene dječje igračke od plastike nisu stvari za kojima možete povući vodu. Plastika se ne otapa i može stvoriti ozbiljne troškove ako morate ukloniti začepljenje cijevi.

8. Konac za zube

Ako ste među onima koji redovito zube čiste koncem, imajte na umu da da nakon korištenja treba baciti u kantu za smeće, a nikako u toalet.

Tanki plastični materijal se neće otopiti u vodi, no može se zapetljati oko drugih većih nakupina onoga što bacate u zahod i napraviti veliko začepljenje.

9. Hrana

Mnogi misle da je u redu ostatke hrane jednostavno baciti u zahod i povući vodu, no to nije točno. Koliko god hrana djelovala mekano, može se nagomilati, a u kombinaciji s masnoćama stvoriti i velika začepljenja cijevi. Bacite je u smeće ili u kompost.

10. Žvake

Kako se riješiti žvakaće gume? Bacite je u smeće, no nikako je ne bacajte u toalet. Ni ona se neće otopiti u vodi nego će u kombinaciji sa drugim što završi u zahodu stvoriti začepljenje i ljepljive cijevi. A za takvo odčepljenje trebat će vam skupa profesionalna pomoć, piše 24sata.hr.

11. Kosa

Kosu i dlake koje skupite nakon tuširanja valja baciti u kantu za smeće, a nikako u zahod. Naime, problem koji ste uklonili iz kade na taj ste način samo premjestili u toalet i začepljenje je neminovno.