STRUČNJACI OBJASNILI

Odlazak u krevet s osjećajem gladi ne utječe podjednako na sve osobe, ali stručnjaci navode kako takvo stanje ne doprinosi ni zdravlju ni težini.

Evo što vam se može dogoditi ako u krevet odlazite gladni:

Manjak sna

Glad je stanje koje će mozak držati u stanju pripravnosti i neće mu dopustiti stanje dubokog sna, tvrdi dijetetičar Wesley Delbridge.

Uostalom, glad će umanjiti i trajanje sna jer ćete gladni teže zaspati.

Povećanje tjelesne težine

Pad nivoa šećera u krvi uzrokovat će glad koja će se zatim pokušati utažiti hranom nadohvat ruke, a takva će hrana dovesti do povećanja tjelesne težine.
Spavanje s praznim želucem poremetit će i nivoe šećera u krvi koje će u konačnici utjecati na metabolizam. Stoga se preporuča grickanje kockice tamne čokolade ili šake oraha koji će vas držati sitim do jutra.

Gubitak mišićne mase

U nedostatku nutrijenata, čije će proteine tijelo preraditi u mišiće, energija gladnog tijela crpit će se iz onih dijelova tijela koje nikako ne želite, iz mišića, tvrde stručnjaci Evropskog društva kardiologa. Navode i kako će dugotrajne faze gladi tokom sna loše utjecati i na najvažniji mišić, na srce.

Manjak energije

Stvaranje energije preradom proteina 24-satni je posao koji se odvija unutar tijela. U nedostatku proteina takav će se proces usporiti, pa će buđenje manjkati energijom.
Univerzitet u Floridi analiziralo je nivo energije onih koji su prije sna konzumirali 30 grama proteina i oni koji to nisu učinili. Nalazi su pokazali kako su oni koji su konzumirali proteine imali visoke nivoe energije dok oni koji su spavali gladni nisu.

Mrzovolja

Univerzitet Cambridge potvrdilo je kako glad uzrokuje rast nivoa hormona koji reguliraju ponašanje te utječe na dijelove mozga koji inače kontroliraju ljutnju. Na taj način glad direktno uzrokuje ljutnju.

Pridržavanje obroka

Odlazak u krevet iako ste gladni ne mora uvijek biti loša stvar, smatraju stručnjaci. Takav će san dovesti do buđenja nakon kojeg ćete pojesti konkretan obrok koji će po mogućnosti biti sastavljen od velikog udjela proteina i vlakana.

Mršanje

Kasnovečernji obroci mogu dovesti do povećanja tjelesne težine. Večera u kasne sate dovest će do nadutosti koja će zatim povećati inzulin i glukozu u krvi. Neaktivno tijelo će stoga te dodatne kalorije prerađivati u masti. Stručnjaci predlažu da između doručka i večere traje post od 12 sati.