USPOSTAVITI RED

Ako spadate u onu grupu ljudi koji se ujutro nikako ne mogu razbuditi, evo šta vam može pomoći, a nije kofein.

1. Izložite se prirodnom dnevnom svjetlu
Kad se probudite, pokušajte dobiti što je moguće više prirodnog dnevnog svjetla. To može biti jednostavno poput otvaranja prozora i puštanja svjetlosti unutra.

2. Alarm držite dalje od sebe
Ako vam je alarm tik uz krevet, jednostavno ćete ga isključiti i vratiti se spavanju. Ali, ako ostavite alarm malo dalje, morat ćete se ustati da biste ga isključili. A, kad ustanete, najteži dio je gotov.

3. Izbjegavajte "skrolanje" po društvenim mrežama
Koliko god to bilo primamljivo, uzimanje telefona u ruke i pregledavanje društvenih mreža može omesti rad mozga i natjerati tijelo da preskoči važne faze budnosti i dovesti vas ravno u delta fazu. To bi moglo potaknuti i stresne reakcije ako počnete odgovarati na poruke ili čitate nešto negativno.

4. Pripremite odjeću za trening i odradite vježbe
Vježbanje će vas najbolje probuditi, dati adrenalin, pa čak i potaknuti hormone sreće. Ali, može biti teško ustati ranije kako biste odradili vježbu. Zato pripremite odjeću za trening navečer  i kad se ustanete da isključite alarm odmah je obucite.

5. Držite se redovnog rasporeda
Ako možete, najbolje bi bilo da pokušate održati redovan obrazac spavanja. Jednom kad ga ustanovite bit će vam lakše ujutro ustajati, piše Metro.