STRUČNJACI ISTIČU

Trudite se, vježbate i pazite šta jedete, ali brojke na vagi ne pokazuju napredak. Nikako da izgubite suvišđne kilograme.

Važno je biti svjestan činjenice da je naš organizam kao švicarski sat, kažu stručnjaci, i ako ga poremetimo, to ćemo primijetiti na našem zdravlju.

Kada je u pitanju unos namirnica s ciljem gubitka kilograma, ne smijete gladovati, nego biti u zdravom kalorijskom deficitu.

- Naglo mršanje nikako nije dobro, najzdravija je opcija u sedam dana izgubiti 0,5 do jednog kilograma, a vi sami izračunajte koliko ćete kilograma izgubiti za šest mjeseci. Razočaranje možete izbjeći tako da osvijestite činjenicu da se u početku dijete organizam oslobađa vode, što izaziva oduševljenje, ali vrlo kratko jer nakon tog naglog gubitka "kilograma" slijedi kratka, mirnija faza. No, izdržite i sačekajte malo jer će rezultati sigurno uslijediti ako je vaša dijeta pravilna – savjetuju stručnjaci za mršanje.

Ali, ako radite sve što treba, a dijeta nikako ne uspijeva, provjerite svoje zdravlje kod ljekara jer u pitanju mogu biti i zdravstveni problemi koji sprečavaju uspješno mršanje.

Krenimo redom:

Stres


Stres djeluje na svaku bolest, pa tako i na debljinu. Odlična ideja je porazgovarati sa psihologom, a bihevioralna terapija je idealan način da svi problemi izađu na površinu te se, uz stručnu pomoć, riješe. Najvažnije je mijenjati navike, a kroz taj kontakt sa psihologom bit će puno lakše prepoznati problem i pronaći alate koji su vam potrebni za promjenu.

Provjerite crijeva


Crijeva su veliki organ, pa možemo zamisliti šta se sve u njima odvija i koliko su važna za zdravlje organizma. U pitanju može biti alergija na hranu, intolerancija, loša probava... Teško je znati bez pregleda kod ljekara. Danas su prebiotici i probiotici popularni preparati koji hrane naše korisne bakterije, pa bi ih trebalo uzimati. Ali, zapamtite - važna je hrana koju unosimo, način na koji unosimo i količina.

Starosna dob


I starosna dob utječe na uspješnost dijete, najčešće zbog slabije fizičke aktivnosti, a i metabolizam sporije radi. Iako je možda teže u starijoj dobi izgubiti kilograme, vrijede ista pravila kao i za trudnice - nakupljeni kilogrami mogu se izgubiti, ali je potrebno vrijeme.

Štitna žlijezda


Simptomi hipotireoze proizlaze iz usporenih metaboličkih procesa što može biti jedan od problema i kada je u pitanju gubitak kilograma. Kako bi se utvrdilo da je štitnjača jedna od prepreka, potrebno je provjeriti hormone štitnjače jer se bez laboratorijskog nalaza ne može ništa tvrditi.

Šta je cushing


To je poremećaj u funkciji nadbubrežne žlijezde i urok je ekscesivnog lučenja steroida. Stanje ima svoju kliničku sliku i to je drugi tip adipoziteta nego nutritivni. Pacijenti imaju jake plave strije na trbuhu i bedrima, moon face, kompletno se promijeni fizička slika, a da je to uzrok debljine može se potvrditi na osnovu kliničke slike.

Šećerna bolest


Debljina vodi do šećerne bolesti, ne debljate se zbog nje. Kod tih pacijenta prvo se određuje inzulin i C-peptid kako bi se vidjelo stanje, a oni u većini slučajeva imaju inzulin, ali ne za tu prekomjernu težinu. Cilj je s takvim pacijentima razgovarati dati do znanja da se radi o stanju kada oni sebi mogu jako puno pomoći, jer da bi se krenulo s dijetom, prvo se treba u ambulanti pojasniti pacijentu da ima previše kilograma za količinu inzulina koje on ima.

Policistični jajnici


Inzulinska rezistencija je i u slučaju policističnih jajnika osnovni problem kada je u pitanju gubitak kilograma. Iako pacijentice nisu dijabetičarke, dobijaju tablete za dijabetičare koje utječu na inzulinsku rezistenciju i regulira im se ciklus.

Kako sami sebi možete pomoći:

- Posjetite psihologa i s njim porazgovarajte o problemu.

- Konsultirajte se s nutricionistom koji se bavi izračunavanjem kalorija prema fizičkoj aktivnosti i kako bi se kroz individualni pristup ocijenilo koje namirnice ne smijete unositi.

- Posjetite ljekara koji se bavi debljinom da se otkriju eventualni problemi i isključe patološki uzroci.

- Ne preskačite fizičku aktivnost.

- Vagajte se samo jednom sedmično.