STRUČNJACI SAVJETUJU

Nakon što su Mila Kunis i Ashton Kutcher priznali da svoju djecu kupaju samo kad su vidljivo prljava, među roditeljima se razvila rasprava jesu li u pravu, ili to treba činiti češće.

Prema mišljenju stručnjaka, novorođenčad i starije bebe ne treba kupati svaki dan, ali ako u tome uživaju, nema razloga zašto to ne biste trebali prakticirati. Ipak, predlažu da, umjesto cijelog tijela, djetetu operete samo lice, vrat, ruke i intimne dijelove.

Za kupanje odaberite vrijeme kad je beba budna i zadovoljna te se pobrinite da je prostorija u kojoj se kupaju topla. Upotrijebite posudu s toplom vodom, peškir i vatu, a bebu potom presvucite u čistu pelenu i odjeću.

Koliko često biste trebali kupati svoje dijete?


Stručnjakinja Joyce French kaže da je za djecu do 5. godine preporuka dva do tri kupanja sedmično.

- To je sasvim dovoljno dok ne krenu u školu - rekla je za The Sun.

Za djecu koja imaju kožne probleme preporuka je kupanje isključivo vodom, također dva do tri puta sedmično.

Može li se dijete kupati prečesto?


Ako odlučite kupati dijete svaki dan, a nema medicinskih prepreka zbog kojih to nije preporučljivo, kupanje prije spavanja izvrstan je način za opuštanje djeteta.

- To je sjajan početak rutine spavanja, ali roditelji trebaju biti oprezni jer prečesto kupanje ili tuširanje može poremetiti prirodnu zaštitnu barijeru kože i dovesti do suhoće i nadraženosti - ističe Joyce.

Roditeljima savjetuje da stvore rutinu te dijete uvijek kupaju u isto vrijeme u danu.

- To može biti i jutro, da se osvježe nakon spavanja, ali većina roditelja ipak radije kupa svoju djecu noću, jer topla kupka potiče san - dodaje stručnjakinja.

Kaže i da pričekate da prođe dovoljno vremena nakon jela prije negoli dijete stavite u kadu.

- Pokušajte koristiti nježne proizvode bez mirisa kako biste spriječili iritaciju kože vaše bebe, jer ona može biti vrlo osjetljiva. Ako je moguće, trebali biste izbjegavati sapun ili se odlučiti za poseban dječji sapun, koji će biti nježniji na koži - savjetuje.

Obratite pozornost i na toplinu vode. Za male bebe preporuka je da ona bude između 35 i 37 stepeni.

Za stariju djecu i tinejdžere dobro je svakodnevno kupanje ili tuširanje, a ako to isušuje kožu, roditeljima se savjetuje da pronađu dobru hidratantnu kremu za tijelo.