SAVJETI LJEKARA

Ljeto je u punom zamahu, a to znači da raste rizik od opekotina. Temperature su visoke, a sunčeve zrake opasne.

Zato je dr. Catherine Borysiewicz za Femail dala nekoliko savjeta koji će vam pomoći ublažiti opekotine od sunca.

Ohladite i nahranite kožu


Dr. Catherine kaže da će hlađenje kože nakon što ste zadobili opekotine pružiti trenutno olakšanje od boli. Predlaže da koristite hladne obloge, da peškir namočite u hladnu vodu, a možete iskoristiti i vrećicu smrznutog povrća.

Hladna obloga će vas rashladiti i ublažiti upalu.

- Istuširajte se u hladnoj vodi pa stavite hladnu oblogu na zahvaćeno područje. Hladnija temperatura na koži tjera krvne sudove da se skupljaju, pomažući smanjiti upalu - pojasnila je.

Kad temperatura kože padne, potrebna joj je vlaga kako ne bi došlo do ljuštenja i pucanja.

- Aloa vera je izvrsno umirujuće hidratantno sredstvo. Ako imate biljku aloe vere kod kuće, odlomite list i istisnite gel na kožu. Naravno, uvijek možete kupiti u drogeriji gel aloe vere koji ne sadrži hemikalije - dodaje ljekarka.

Aloe vera sadrži protivupalne spojeve, nazvane antrakinoni, koji smanjuju oticanje, potiču zacjeljivanje i ublažavaju bol. Proizvodi koji sadrže aloa veru kao sastojak možda neće imati isti blagotvoran učinak kao čista aloe vera.

- Održavajte kožu hidratiziranim kremama. Nanesite ih na vlažnu kožu nakon hladnog tuširanja i redovno ih nanosite - savjetuje dr. Borysiewicz te dodaje da postoje i druga rješenja koja umiruju opekline.

- Možete odabrati i probiotički jogurt, crni čaj bogat antioksidansima ili mliječne obloge. Mlijeko sadrži vitamine A i D, masti, aminokiseline i mliječnu kiselinu, kao i proteine sirutke i kazeina. Dovoljno je uliti malo mlijeka u posudu, namočiti u njemu krpu pa je pritisnuti na opečenu kožu pazeći da ne trljate kožu - istaknula je.

Općenito, za opekline od sunca najbolje je držati se tradicionalnih proizvoda koji sadrže sastojke koji smiruju i ublažavaju bol uzrokovanu opeklinama, poput aloe vere, kokosovog ulja ili hidrata na bazi soje.

Šta izbjegavati?


Stručnjaci su složni da su društvene mreže danas preplavili bizarni trikovi koje je bolje ne oprobavati. Na prvom mjestu je kupanje u kadi punoj sirćeta.

- To je opasan tretman koji treba izbjegavati pod svaku cijenu. Ne samo da će sirće isušiti kožu već uništava njenu barijeru i stvara bol te upalu, čime zapravo usporava oporavak - poručila je dermatologinja.

Kod ozbiljnih opeklina može se posegnuti i za lijekovima koji umanjuju bol, naravno, u dogovoru s ljekarom. Sunce izbjegavajte i dajte koži vremena da se oporavi. Nemojte piti alkohol jer on potiče dehidraciju i klonite se proizvoda koji isušuju kožu. Također, ne čupajte i ne trgajte kožu koja može početi otpadati ili se ljuštiti. Ako je nužno, obratite se ljekaru za savjet.