POTVRĐENO

Proizvođači vakcina Pfizer/BioNTech najavili su u četvrtak da će tražiti odobrenje regulatornih agencija za treću dozu vakcine protiv COVID-19.

Saopćenje dolazi nakon što su početni podaci ispitivanja pokazali da je treća doza vakcine povećala nivo antitijela pet do deset puta u poređenju sa prve dvije doze vakcine kod orginalne i beta verzije korona virusa, navodi se u izjavi.

“Kompanije očekuju da će uskoro objaviti preciznije podatke, kao i u recenziranom časopisu, a planiraju dostaviti podatke FDA-i (Uprava za hranu i lijekove SAD), EMA-i (Evropskoj agenciji za lijekove) i drugim regulatornim tijelima u narednim sedmicama, “navodi se u izjavi.

Vakcinu kompanija Pfizer/BioNTech odobrila je Svjetska zdravstvena organizacija, kao i FDA i EMA. Do sada su se davale dvije doze, a preporučeni razmak između doza je tri sedmice.

Pored toga, kompanije očekuju da će treća doza djelovati sa sličnom učinkovitošću protiv delta soja korona virusa, koji se brže prenosi i globalno postaje dominantan.

Iz opreza, kompanije također razvijaju vakcinu posebno za deltu, čija je prva serija proizvedena u pogonu BioNTech-a u Mainzu u Njemačkoj.

Kompanije predviđaju da će kliničke studije započeti u augustu, u zavisnosti od regulatornih odobrenja.

Kompanije su dodale da, na osnovu pada efikasnosti zabilježenog u Izraelu nakon šest mjeseci, vjeruju da će u roku od šest do 12 mjeseci nakon pune vakcinacije biti potrebna treća doza.

“Iako je zaštita od teškog oblika bolesti ostala visoka tokom punih 6 mjeseci, očekuje se pad efikasnosti protiv simptomatske bolesti s vremenom i nastavak pojave varijanti”, navodi se u izjavi.