Novi izum

Istraživači sa Univerziteta u Otagu (Novi Zeland) i Velikoj Britaniji razvili su prvi uređaj za mršavljenje na svijetu koji kako tvrde pomaže u borbi protiv globalne epidemije gojaznosti.

DentalSlim Diet Control je uređaj koji stomatolog postavlja na gornji i donji dio vilice. Koristi magnetne uređaje sa jedinstvenim zaključanim vijcima izrađenim po mjeri. Korisniku omogućava da otvori usta samo 2 mm, ograničavajući ih na tečnu prehranu, ali omogućava slobodu govora i ne ograničava disanje, piše The Guradian.

Učesnici ispitivanja izgubili su u prosjeku 6,36 kg za dvije sedmice i bili su motivisani da nastave mršavljenje.

Vodeći istraživač Univerziteta Otago za zdravstvene nauke profesor Paul Brunton kaže da će uređaj biti efikasan, siguran i pristupačan alat za ljude koji se bore s debljinom.

Alat bi mogao biti posebno koristan za one koji moraju izgubiti kilograme prije nego što se podvrgnu operaciji i za pacijente sa dijabetesom kod kojih bi gubitak kilograma mogao započeti remisiju.

Ugrađuje ga stomatolog, a može se više puta postaviti i ukloniti.

„Glavna prepreka ljudima za uspješno mršavljenje je usklađenost i to im pomaže uspostaviti nove navike, omogućavajući im da se neko vrijeme pridržavaju niskokalorične dijete. To zaista pokreće proces ”, kaže profesor Brunton.

Međutim, na internetu su ga kritizirali, a ljudi su ga usporedili sa srednjovjekovnim uređajem za mučenje.

Sudionici su se žalili da je uređaj teško koristiti, jer uzrokuje nelagodu u njihovom govoru, rekavši da se osjećaju napeto.