DORUČAK JE NAJVAŽNIJI

Sigurno ste već čuli da je doručak najvažniji obrok u danu. Ali to ne znači da se možete natjerati da ujutro osjećate glad. Upravo zato prakticiranje zdravog doručka može se činiti poprilično izazovnim zadatkom.

Iako bi u nekim slučajevima nedostatak gladi ujutro mogao biti znak ozbiljnog problema, to je najčešće sasvim normalno i nema razloga za zabrinutost.

Evo 6 mogućih razloga zbog kojih ujutro možda nećete osjećati glad, prenosi Index.hr.

1. POJELI STE OBILNU VEČERU ILI UŽIVALI U KASNOVEČERNJIM GRICKALICAMA

Jedan od glavnih razloga zašto niste gladni čim se probudite možda je taj što ste večer prije pojeli obilnu večeru ili uživali u grickalicama. Osobito ako je vaš obrok bio bogat masnim kiselinama ili proteinima. Ovi makronutrijenti mogu usporiti pražnjenje želuca i zbog njih ćete se duže osjećati siti. Također, proteini mogu značajno promijeniti razinu hormona koji reguliraju vašu glad i apetit.

Slično tome, obroci s visokim udjelom masnoća mogu promijeniti razinu određenih hormona povezanih s apetitom i osjećajem sitosti, što dovodi do smanjenja gladi.

2. RAZINA HORMONA VAM SE MIJENJA TIJEKOM NOĆI

Tijekom noći i spavanja razina nekoliko hormona u vašem tijelu oscilira. To vam može promijeniti apetit. Konkretno, istraživanja pokazuju da su razine epinefrina, poznatog i kao adrenalin, ujutro uglavnom veće.

Smatra se da ovaj hormon suzbija apetit usporavajući brzinu pražnjenja želuca i povećavajući razgradnju ugljikohidrata pohranjenih u jetri i mišićima. Štoviše, jedno je istraživanje primijetilo da su razine grelina, hormona gladi, ujutro bile niže nego prethodne noći. To bi također moglo objasniti zašto se osjećate manje gladnima kad se probudite.

Na kraju, neka istraživanja sugeriraju da razina leptina, hormona koji potiče osjećaj sitosti, također može biti viša ujutro. Međutim, studije su pokazale mješovite rezultate.

Imajte na umu da su ove dnevne fluktuacije hormona sasvim prirodne i obično nisu razlog za zabrinutost. Međutim, ako osjetite nagle ili ekstremne promjene gladi ili apetita, razmislite o posjetu liječniku.

3. OSJEĆATE SE TJESKOBNO ILI POTIŠTENO

I anksioznost i depresija mogu značajno utjecati na razinu vaše gladi. Uz simptome poput poremećaja spavanja, umora i gubitka interesa, depresija može uzrokovati i promjene apetita. Anksioznost može povećati razinu određenih hormona stresa koji smanjuju vaš apetit.

Međutim, anksioznost i depresija različito utječu na ljude. Neka su istraživanja otkrila da su ta stanja ponekad povezana s povećanim apetitom kod nekih ljudi.

4. TRUDNI STE

Jutarnje mučnine često karakteriziraju mučnina i povraćanje te one utječu na oko 80% žena tijekom trudnoće. One vam mogu smanjiti apetit. Zapravo, u jednoj studiji na 2270 trudnica 34% je izjavilo da je manje jelo tijekom rane trudnoće.

Osim jutarnjih mučnina, trudnoća može uzrokovati i druge simptome smanjenja gladi kao što su probavne smetnje, nadutost i odgođeno pražnjenje želuca.

5. BOLESNI STE

Konkretno, poznato je da respiratorne infekcije poput prehlade, gripe i upale pluća često utječu na smanjen apetit. U nekim slučajevima ove infekcije također ograničavaju vaša osjetila okusa i mirisa, što može smanjiti apetit.

Imajte na umu da je posebno važno ostati hidratiziran kada ste bolesni, čak i ako ne osjećate glad. Juha, vrući čaj, banane, krekeri i jabuke nekoliko su jednostavnih opcija koje možete isprobati kada se ne osjećate dobro.

6. OSTALI UZROCI

Pored gore navedenih uobičajenih čimbenika, postoji još nekoliko mogućih razloga zbog kojih možda nećete osjećati glad kada se probudite.

Ako uzimate određene lijekove, neki od njih, uključujući diuretike i antibiotike, mogu smanjiti glad i apetit. Nadalje, smanjen apetit je čest kod starijih odraslih osoba, a može biti uzrokovan promjenama u energetskim potrebama, hormonima, osjetilima okusa ili mirisa i društvenim okolnostima. Još jedan od mogućih uzroka su i problemi sa štitnjačom. Naime, gubitak apetita može biti znak hipotireoze ili smanjene funkcije štitnjače.

Smanjen apetit može biti i znak da ovulirate. Estrogen, ženski spolni hormon koji se povećava tijekom ovulacije, može suzbiti vaš apetit. Na kraju, određeni zdravstveni problemi, poput bolesti jetre, zatajenja srca, bolesti bubrega, HIV-a i raka mogu uzrokovati gubitak apetita.

Ako sumnjate da bilo koje od ovih stanja potencijalno pridonosi vašem nedostatku apetita ujutro, obratite se liječniku.

Autor: Index.hr