KORISNO

Biljke i cvijeće mogu odbiti kukce i komarce iz vašeg doma. Neke od njih imaju jak miris, a druge sadrže hemijski spoj koji će osjetiti samo bube. Osim što su korisne, ove biljke su i odlična dekoracija pa nije naodmet da promislite o njihovoj nabavci.

Matičnjak
Na našem području ovu biljku često zovu i melisa zbog njenog latinskog naziva Melissa officinalis. Utrljajte je na kožu i njen blagi limunasti miris odbit će komarce. Uz to, matičnjak je poznat i kao iznimno umirujuća antibakterijska biljka.

Metvica
Metvica se često koristi u kulinarske svrhe, ali može učiniti čuda i kod kukaca. Zaustavlja mrave, a od nje možete napraviti i eterično ulje ugodnog mirisa.

Bosiljak
Komarci ne mogu podnijeti miris ovog omiljenog začina, a brojna istraživanja pokazuju da su esencijalna ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larvu komaraca.

Lavanda
Moćna lavanda poznata je kao biljka koja djelotvorno tjera komarce, a s njima i moljce i muhe. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete probati riješiti se komaraca stručcima lavande koje ćete objesiti u kući. Ako ih ne otjerate na ovaj način, onda ipak lavandu utrljajte na kožu. Lavanda sadrži hemijski spoj linalol, koji je dobro poznat insekticid protiv buha, voćnih mušica i žohara.