Nesanica

Ljeto je većini omiljeno godišnje doba. Bliže se godišnji odmori, slobodno vrijeme provodimo na otvorenom družeći se s dragim ljudima, a toplo vrijeme i sunce nam pružaju više energije.

Ipak, svi ovi razlozi zbog kojih uživamo u najtoplijem godišnjem dobu mogu biti i svojevrstan neprijatelj zdravlja.

Naime, tople ljetne noći su jedan od vodećih uzroka insomnije u svijetu. Neurolog i stručnjak za spavanja Pradeep Bollu sa zdravstvenog Univerziteta u Missouriju ističe da su studije pokazale kako čak četvrtina ljudi ima problema sa spavanjem tokom ljetnih mjeseci. No, postoje načini kako se nesanica može izbjeći.

David Brodner, vodeći stručnjak za spavanje i osnivač Centra za sinuse, alergije i kvalitetu sna u okrugu Palm Beach na Floridi, utvrdio je kako postoji nekoliko faktora koji utječu na kvalitetu našeg sna tokom ljeta.

Prvi razlog su hormoni koji su jedan od najčešćih uzroka nesanice. Konkretno, proizvodnju melatonina - hormona koje tijelo proizvodi da bi nas uspavalo kad padne mrak, reguliše sunčeva svjetlost koja ulazi u oči i pokreće mozak da ostane budan.

Kad sunce zađe, nivo melatonina raste, pri čemu se osjećate umorno i mozak šalje signal kako je vrijeme za spavanje. Ljeti dani postaju duži, a prirodni obrazac spavanja kasni. Stoga je bitno tokom dana, posebno predvečer, nositi sunčane naočale kako biste smanjili količinu sunčeve svjetlosti koju dobivate.

Također, okruženje u spavaćoj sobi je jednako važno i poželjno je iskoristiti zavjese i roletne kako bi se smanjila količina svjetlosti dok se spremate na spavanje.

Ljeto ne može proći bez visokih temperatura koje mogu biti iznimno neugodne kada je vrijeme za spavanje. Brodner pojašnjava da do problema dolazi jer se tijelu, kada se priprema za spavanje, temperatura smanjuje.

Stoga je najbolje pokušati rashladiti prostor na prirodan način uz propuh, ali kada su temperature previsoke, jedina opcija su ventilatori i klima uređaji. Svakako je poželjno izbjegavati da ova pomagala budu smještena u spavaćoj sobi, ali opcija smještanja u hodniku uz otvorena vrata je idealna za strujanje hladnijeg zraka.

Druženja na otvorenom, roštilj, koncert ili jednostavno odlazak na piće nakon posla ljeti sastavni su dio društvenih života. Samim time se zna dogoditi da se zalomi i koja kapljica više, a san bude isprekidan i loš. Alkohol smanjuje duboki san, iako se na prvu ne čini tako.

Kada se alkohol konzumira, nerijetko brzo postanemo pospani i umorni te zaspimo čim dođemo doma. No, kako se alkohol u našem organizmu lagano troši, tako ima i suprotni učinak i tijelo nam se budi, uz nesimpatične dodatke poput glavobolje, žeđi i umora, ali i ubrzanih otkucaja srca, povišenog krvnog pritiska i refluksa kiseline. Sve su to faktori koji utječu na san, a samim time i na naše zdravlje.

Nedostatak sna uzrokuje nervozu i pospanost, ali ima i dugoročne posljedice na naše zdravlje. Stoga je poželjno spriječiti nesanicu, ali svakako na prirodne načine.