...

Šta kada bi postojao nenametljiv način da se otkrije je li neko ko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom?

Britanski naučnici kažu da su razvili stropni covid "detektor" koji u samo 15 minuta može otkriti je li neko zaražen.

Sunday Times prenosi da bi ovaj vrlo precizni uređaj, nešto veći od detektora dima, mogao poslužiti za skeniranje u avionskim kabinama, učionicama, umirovljeničkim domovima i uredima.

Rane studije naučnika Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i univerziteta Durham pokazale su da je tačnost uređaja 98 od 100 posto, što ga čini pouzdanim jednako kao laboratorijske PCR testove za COVID-19 te značajno pouzdanijim od brzih testova lateralnog protoka.

Istraživači naglašavaju da su njihovi rezultati u ranoj fazi i rad tek trebaju ocijeniti kolege naučnici.

Detektor, koji je izradila kompanija Roboscientific iz Cambridgeshirea, funkcionira tako da detektira hemikalije koje proizvodi koža ili koje su prisutne u dahu zaraženih koronavirusom.

Ovi "isparavajući organski spojevi" stvaraju miris koji je presuptilan da bi ga osjetio ljudski nos. Studija koju je proveo tim za istraživanje covid detektora pokazala je da ih mogu nanjušiti psi, no da je detektor tačniji i praktičniji.

Sunday Times kaže da detektori mogu otkriti ljude s virusom koji tek trebaju razviti simptome, zbog čega je detektor učinkovitiji od PCR testova koji nisu prikladni za asimptomatske nositelje virusa.

Potrebno je 15 do 30 minuta da detektor prikupi uzorke zraka u velikoj prostoriji i rezultate odmah šalje na mobitel ili računalo.

Trenutna cijena detektora kreće se oko 5000 funti po komadu, pišu novine.