MOĆNI NAPITAK

Poznat vam je onaj osjećaj pospanosti koji vas savlada nakon što pojedete veći obrok? Osjećate se kao da nemate ni trunke energije i samo razmišljate o tome kako biste najradije legli i odspavali? Problem je to koji muči mnoge, no rješenje postoji i zapravo je prilično jednostavno.

Jabukovo sirće ima brojne dobrobiti za zdravlje, između ostalog može djelovati kao probiotik. Jabukovo sirće derivat je fermentiranog jabukovog soka, pa kao i druge fermentirane namirnice može sadržavati bakteriju koja pospješuje zdravlje crijeva i održava urednu probavu. Međutim, treba imati na umu da svojstva probiotika ima samo nepasterizirano jabukovo sirće koje sadrži enzime, bjelančevine i spomenute probiotike. Dakle, pasterizacijom nestaju probiotička svojstva jabukovog sirćeta.

Jabukovo sirće može biti i pomagač pri mršanju, no odlučite li se pokušati smršati pomoću jabukovog sirćeta ne konzumirajte više od dvije kašike dnevno. Previše jabukovog sirćeta može iritirati želudac, ali i uništiti zubnu caklinu te oštetiti jednjak.

Uz to, jabukovo sirće puni nas energijom zahvaljujući kaliju i enzimima koje sadrži. Dodajte malo sirćeta čaši vode i popijte. Možete je piti i tokom vježbi kako biste se manje iscrpili. Aminokiseline u sirćetu sprječavaju nakupljanje mliječne kiseline nakon vježbanja.

Kolika je moć alkoholnog sirćeta, dobro zna i cijenjeni kiropraktičar dr. Alan Mandell s Floride, koji na svojoj Facebook stranici Motivationaldoc redovno objavljuje korisne savjete za zdravlje i bolju kvalitetu života te inspirirajuće i motivirajuće citate za sretan život.

Tako se osvrnuo i na osjećaj pospanosti i umora nakon većeg obroka koji je mnogima dobro poznat. Mandell objašnjava da se to događa zato što nakon obilnog jela razina glukoze, odnosno šećera naglo poraste, a zatim rapidno padne te se ne može održati ujednačena razina šećera u krvotoku.

Kako biste izbjegli osjećaj umora, savjetuje da prije jela popijete malo organskog jabukovog sirćeta, preciznije jednu kašiku sirćeta otopite u čaši vode te to popijete netom prije jela. Na taj način održat ćete normalnu razinu glukoze i inzulina, a to će omogućiti šećeru da se polako apsorbira u stanice.

Dakle, želite li se osjećati dobro i imati puno energije, prije najvećeg obroka u danu popijte čašu vode s alkoholnim sirćetom i osjetit ćete sjajne rezultate.