Savjeti

U ljetnim mjesecima oduševljavaju prizori na raskošne, cvijećem ukrašene, balkone i vrtove. No, s dolaskom prvih vrućina naše cvjetnice često posustaju. Brojni su razlozi za to, a stručnjaci su otkrili pet najčešćih grešaka koje radimo. Dobra je vijest da ih je lako izbjeći.

Prvo pravilo, i najčeća greška, odnosi se na izbor pozicije. Neke cvjetnice vole sunce, druge preferiraju polusjenovita mjesta, a treće najbolje uspjevaju u hladu. Većini cvjetnica odgovarat će balkoni i vrtovi koji su orijentisani na zapad ili istok, dok će sjeverni položaj dobar biti samo za birane biljke.

Druga greška koju radimo brinući u cvjetnica odnosi se na nedostatak čišćenja. Redovno uklanjajte uvenule i osušene dijelove kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

Treća greška odnosi se na zalijevanje. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta. Neke cvjetnice ljeti je potrebno zalijevati i dva puta na dan, drugima će, naprimjer petunijama, prevelika količina vode onemogućiti cvjetanje. Ključno je osluškivati biljku i njene potrebe, provjeravati vlažnost zemlje i osigurati dobru drenažu, piše Večernji.hr.

Jako je važno i znati koje biljke imaju slične potrebe kako bi dobro rasle na balkonu ili vrtu. Svakako treba posvetiti pažnju i vremenu cvatnje, ako želite imati balkon u cvatu sve do jeseni ključno je imati biljke čija se cvatnja izmjenjuje. Pazite i na odnose među biljkama, metvicu uvijek sadite u zasebnu teglicu jer se agresivno širi, a za obranu od štetnika dodajte kadificu.

Zanamarivanje bolesnih biljka još je jedna česta greška. Napadnu li vaše biljke štetnici, kao naprimjer lisne uši, nemojte zanemarivati problem jer neće nestati, samo će se proširiti i na druge biljke. Petunije su cvjetnice koje više od ostalih privlače ove nametnike stoga ih adekvatno zaštitite na vrijeme.