...

Vjerovatno je lijep osjećaj kada u trgovini možete kupiti bilo koju igračku koju vaše dijete želi ili kad mu iznenada dopustite da ostanu do kasno u noć kako bi pogledali još jednu epizodu svoje omiljene emisije.

Tako je primamljivo biti „dobar roditelj“, iako su to zapravo zamke u koje ne bismo smjeli upasti.

Donosimo vam šest primjera pogrešnih roditeljski postupaka koje su objasnili stručnjaci, a koja bi mogla loše utjecati na život djece.

Uvijek pokušavam spasiti našu djecu od neuspjeha i rizika

Za mnoge roditelje gledanje svoje djece u pokušaju rješavanja problema može biti pravi izazov, pogotovo kad znaju da im taj problem mogu lako riješiti.

Ali ako i dalje pokušavate sačuvati život svog djeteta bez borbi, izazova, neuspjeha i rizika, kako će ikada naučiti kako se samostalno nositi s ovom stranom života?

Teške i rizične situacije od kojih ih pokušavamo spasiti zapravo podučavaju našu djecu ključnim vještinama rješavanja problema, a što je također važno, djeca uče kako se ponovno postaviti na noge nakon pada.

Živimo svoj život kroz njih zanemarujući njihov vlastiti potencijal

Naša djeca imaju toliko više prilika nego što smo mi imali u njihovim godinama, pa je toliko primamljivo pokušati i ponovo proživjeti dragocjene trenutke svog djetinjstva, kroz našu djecu.

Zapravo, mnogi roditelji upadaju u ovu umnu zamku i oni svoje snove proživljavaju preko svoje djece, pokušavajući vratiti vlastite propuštene šanse.

Ovo ponašanje može potkopati snove i želje djeteta, ne dopuštajući mu da ispuni vlastiti potencijal i izraste u uspješne i sretne odrasle osobe.

Pružamo im sve što požele

Ponekad može biti toliko primamljivo kupiti svojoj djeci sve stvari koje kao dijete niste imali. Danas svojoj djeci možemo pružiti toliko toga: gomile otmjene odjeće i igračaka, gomile sprava, raskošne zabave i odmore.

Možda zvuči kao savršeno djetinjstvo, ali to je samo iluzija.

Prekomjerno uživanje može djecu navesti da misle da su materijalne stvari presudne za sreću, a odrasli mogu početi osjećati da jednostavno ne mogu bez najnovijeg uređaja ili najfinijeg automobila.

Materijalno imanje može postati njihov simbol socijalnog statusa. Štoviše, kada djeca dobiju gomile naprava, igračaka i odjeće, obično se ne brinu dobro o njima kad ih slome ili rastrgnu, a to ih tjera da stvari manje vrednuju.

Kršimo sopstvena pravila

Postavljanje pravila, ali onda promjena mišljenja i njihovo kršenje mogu vas pretvoriti u nedosljednog roditelja koji pokazuje slabo vodstvo.

Prema stručnjacima, ovo nedosljedno ponašanje može dovesti do toga da djeca odrastu u odrasle osobe sa „nestabilnim srži sebe i slabim identitetom“.

Dakle, biti dosljedan roditelj koji zna zauzeti stav presudno je za odrastanje sretnijeg djeteta.

Biti „loš uzor“

Roditelji koji ne praktikuju ono što uče svoju djecu su "loši uzori".

Kad svoje dijete naučite kako se ponašati, a zatim učinite upravo suprotno, optuživanje djeteta za nepridržavanje vaših pravila pretvara se u optuživanje vašeg odraza u ogledalu.

Takmičite se sa partnerom ko je bolji roditelj

Imat ćete puno šansi za pobjedu u roditeljskoj igri kada vi i vaš partner radite kao tim.

Nažalost, ponekad se roditelji počnu takmičiti koji će biti najbolji roditelj za svoje dijete, a ovo je put u nigdje.

Kada jedan roditelj neprestano pokušava nadmašiti drugog, to na kraju može naštetiti njihovoj vezi i negativno utjecati na život njihove djece, prenosi Bright Side.