!

Sjetite se kako ste jutros ustali iz kreveta: jeste li se osjećali spremno za dan?

Ili ste nezadovoljno ugasili alarm samo da biste se probudili nekoliko minuta kasnije poželjevši da još uvijek spavate? Ispostavilo se da takav osjećaj ima i svoj naziv - inercija spavanja, kako piše MindBodyGreen.

U pregledu literature iz 2017. godine koji je prigodno nazvan ‘Buđenje je najteža stvar koju radim cijeli dan’, inercija spavanja definirana je kao „prijelazno stanje između sna i budnosti, obilježeno smanjenom izvedbom, budnošću i željom za povratkom u san."

Istraživači spavanja nisu potpuno sigurni što uzrokuje ili pojačava inerciju spavanja, ali sumnjaju da to ima neke veze s ritmom tijela, poznatim i kao naš unutarnji sat.

Buđenje tokom dublje faze spavanja, poput REM spavanja ili sporovalnog spavanja, doprinosi inerciji spavanja i dovodi do jutarnje mrzovolje.

Idealno vrijeme za buđenje je neposredno nakon što završite ciklus spavanja, jer će se tada vaše tijelo osjećati najsvježije. Inercija spavanja prirodni je odgovor koji može trajati od nekoliko minuta do sati, ovisno o osobi.

Većina ljudi otkrit će da njihovo mrzovoljno stanje počinje nestajati unutar 15-30 minuta nakon buđenja, pogotovo ako dan započnu energičnom jutarnjom rutinom.

Kako se riješiti inercije spavanja?
Krenite u jutarnju šetnju

Budući da je inercija spavanja toliko povezana sa svjetlom, najbolji način da je pobijedite je da izađete vani i ujutro se sunčate kako biste tijelu dali do znanja da je vrijeme za buđenje i početak dana.

Držite se dosljedne rutine spavanja

Da biste svoje tijelo navikli na buđenje bez alarma, ključno je zadržavanje dosljednog vremena za spavanje i buđenje, čak i vikendom. U idealnom slučaju možete rasporediti vrijeme za spavanje tako da odete u krevet oko tri sata nakon zalaska sunca i probudite se s izlaskom sunca. Ako svoju spavaću sobu držite u mraku i držite se dalje od uređaja, olakšat ćete si spavanje.

Klonite se "snoozea" na alarmu

Koliko god tih dodatnih 10 minuta moglo biti primamljivo, stručnjaci kažu da pritiskanje opcije za odgodu alarma samo pogoršava jutarnje mrzovoljno stanje.

"Kada pritisnete 'snooze', veća je vjerojatnost da ćete se vratiti u dublje stanje sna, što će buđenje učiniti još težim, a mrzovoljnost neizbježnom", objasnila je medicinska sestra Victoria Albina, piše Večernji.