Obratite pažnju

Pogled na nečije lice može otkriti šta se događa unutar bića te osobe. Ne kaže se uzalud da je lice ogledalo duše i kao knjiga koja se lako može pročitati.

Osim što su vidljivi znak starenja, bore mogu odati ličnost i šta je osoba proživjela. Odražavaju unutrašnju patnju, iskušenja, a neke ukazuju i na zdravstvene probleme.

Bore ispod oka, tačno u ravnini zjenice povezane su s tužnim mislima, nezadovoljstvima, nemogućnošću izražavanja vlastitih osjećaja. Bore ispod očiju, općenito, mogu ukazati i na moguće probleme u radu bubrega.

Sitne bore uz vanjske uglove očiju povezane su s glavoboljom i bolovima u očima. Mogu izražavati i osjećaj srama.

Bora od unutrašnjeg ruba desne obrve do unutrašnjeg ugla oka karakterizira oštrog posmatrača, ali i vrlo osjećajnu osobu. Može nastati i zbog tegoba u organima za probavu, dugotrajne napetosti i nemira, kao i pretjerane usredsređenosti na određena događanja i osobe.

Istovjetna bora s lijeve strane označava veliku usredsređenost na samog sebe i sklonost ka depresiji. Također se povezuje s upalom desni zbog oslabljenog imuniteta.

Dvije ravne bore koje idu od unutrašnjih rubova obrva prema čelu ukazuju na moguće probleme u radu jetre. Povezuju se i s napetošću živaca i otežanom sposobnošću donošenja odluka. Uspravna bora koja kreće od sredine obrva karakterizira osobe koje teško podnose autoritete. One su čvrste i odlučne i uživaju u osjećaju moći i vlastite sposobnosti. Kada ne uspiju postići ono što žele, obuzima ih osjećaj nemoći.

Ako je bora od sredine obrva vodoravna, znači da je osobi važnija moć od autoriteta. Međutim, želja za pokazivanjem moći se povlači da bi ustupila mjesto osjećaju unutrašnjeg mira. Bora sa desne strane lica, koja kreće od početka nosa prema vanjskom rubu lica, pokazuje snažnu nervnu napetost, uzrokovanu nekim događajima ili osobama. Ovakve osobe često pate od glavobolje i nesanice.

Faktor