U čemu je trik?

Ukoliko ste uložili dosta novca u skupe, mekane peškire, strašno će vas frustrirati ako postanu grubi već nakon nekoliko pranja. Kako vam se to ne bi desilo, stručnjakinja za uređenje interijera Rachel Cohen, donosi četiri savjeta koji će vam pomoći da vaši peškiri dugo ostanu mekani i mirisni.

Za početak, ona savjetuje da ih perete u hladnoj vodi. Niske temperature sprječavaju skupljanje na šavovima, pomažu očuvati originalnu boju i bolje funkcioniraju kod određenih mrlja.

Riješite se omekšivača. Hemikalije u omekšivaču mogu oštetiti vlakna zbog čega se peškiri nakon svakog pranja sve više deformiraju.

“Umjesto omekšivača, u sušilicu ubacite tenisku lopticu kako bi bili što pufastiji”, savjetuje Rachel.

Pazite na količinu deterdženta s kojim perete peškire. Ako stavite previše deterdženta, peškiri će se teško isprati pa će postati kruti. Pratite tačne upute s pakiranja kako biste znali koja količina deterdženta ide na koju količinu veša.

Također, jako važno napomenuti da ne presušite peškire. Oni koji jako upijaju suše se brže pa ih u sušilici sušite što je kraće moguće. Možete ih i izvaditi van prije nego se sasvim osuše te ih osušiti na zraku. Nemojte koristiti niti maramice za sušilicu jer tokom vremena smanjuju sposobnost upijanja peškira, piše 24 sata.

Vlažni peškiri su također jako plodno tlo za razne bakterije i što ih duže ne perete broj bakterija se samo povećava. Kako biste eliminisali ustajali miris sa svojih peškira, u mašinu za veš ubacite pola šoljice praška za pecivo kako biste ih osvježili.