PREVIŠE SJEDITE

Redovno kretanje je osnovni preduslov za dobro zdravlje, to svi znamo, ali se nažalost toga ne pridržavamo. Tijelo nam šalje različite signale, a ovih pet su sigurni pokazatelj da nam tijelo pati zbog previše sjedenja.

Kada se govori o fizičkoj aktivnosti, većina pomisli na gubitak kilograma i fizički izgled. Debljanje jeste očigledan znak da ne trošimo energiju koju smo pojeli, ali fizička neaktivnost se manifestuje i na razne druge načine, za koje možda i ne znamo da su povezani sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

Otečene oči

Sjedelački način života jedan je od glavnih okidača da naše tijelo zadržava vodu. Otečene oči se pojavljuju i kada previše ležimo. Stručnjaci preporučuju jogu kao najbolji lijek za ovaj problem. Jednom kada se pokrenemo, otečene oči više neće biti problem.

Zatvor

Ukoliko većinu vremena provodimo sjedeći više vremena je potrebno da se hrana probavi. Redovno kretanje poboljšava funkcionisanje probavnog trakta. Čak i jednostavne vježbe ili pet minuta istezanja nekoliko puta dnevno mogle bi da spijreče ovaj problem.

Zaboravnost

Kod ljudi koji vode neaktivan način života, prema brojnim istraživanjima, pojavljuju se strukturne promjene u mozgu u dijelu medijalnog sljepoočnog režnja. Ovaj dio mozga je odgovoran za pamćenje. Takođe, dokazano je da fizička aktivnost poboljšava i naše raspoloženje kao i pamćenje.

Bolna koljena

Redovnim vježbanjem mišići jačaju i postaju fleksibilniji, a fizička aktivnost ublažava bolove u nogama. Takođe, redovne vježbe mogu da ublaže simptome artritisa i osteoporoze.

Žudnja za slatkišima

Fizička aktivnost smanjuje želju za šećerom. Osim toga, svaka fizička aktivnost pojačava energiju i oslobađa endorfin, hormon sreće, koji smanjuje žudnju za slatkišima.