DOBRO JE ZNATI

Ako još niste primili vakcinu, možda vas zanima kako se pripremiti, pa i šta jesti i piti prije, ali i nakon vakcinacije.

Izbjegavajte alkohol

Dok neki neće imati posebnih nuspojava nakon vakcinacije, drugi mogu iskusiti glavobolje, umor, bol u mišićima i mučninu.

Nutricionistica Cynthia Sass, autorica popularnih knjiga o prehani nudi savjete kako sebi olakšati pravilnim odabirom namirnica, ali i šta izbjegavati.

Čak i samo malo alkohola može lako izazivati dehidraciju, što će pojačati nuspojave.

Alkohol je povezan i s negativnim utjecajem na imunološki sistem, pa ga je i zbog toga potrebno izbjegavati. Isto tako ako ste mahmurni, nećete moći prepoznati radi li se o posljedici alkohola ili vakcine.

Pripazite šta jedete prije odlaska u krevet

Ako ste odmorni, imunološki sistem će raditi najbolje što može. Prema istraživanjima, ako jedete premalo vlakana, zasićenih masnoća i šećera, to može utjecati na isprekidan san.

Suprotno tome, vlakna će vam omogućiti dubok i kvalitetan san. Salata, leća, maslinovo ulje, losos i citrusi mogu biti dobar odabir.

Ako ste gladni prije spavanja, pojedite malo voća ili orašastih plodova.

Ne zaboravite vodu

Vodu biste trebali piti prije i nakon vakcinacije, a naravno najbolje ju je piti tokom cijelog dana – od trenutka kada se probudite do odlaska na spavanje.

Ako ne volite okus vode, dodajte joj limuna ili začinskog bilja.

Birajte zdrave namirnice

Istraživanja pokazuju kako tokom pandemije sve više posežemo za nezdravom hranom. No, ona može potaknuti upale i tako utjecati loše na imunološki sistem.

Da su zdrave navike vezane i za bolju prevenciju od bolesti COVID-19, objavili su nutricionisti nakon istraživanja u magazinu "British Journal of Nutrition", a kako biste zaštitili zdravlje, savjetuju da izaberete namirnice pune nutrijenata i protivupalnih svojstava.

Tu su uključene one poput voća i povrća, a možete ih dodati doručku, ručku i večeri.

Prije same vakcinacije pojedite dobro izbalansirani obrok

Iako gubitak svijesti nije jedna od nuspojava koja se spominje, CDC je ipak izvijestio kako se to događa, bez obzira o kojoj se vakcini radi.

Obično je posljedica anksioznosti, ali kako bi učinili sve što možete da to spriječite, pojedite nešto i popijte malo vode prije same vakcinacije. Voćni sok, zobena kaša ili malo orašastih plodova dobar su izbor.

Nabavite namirnice prije vakcinacije

Kod nekih će se kao nuspojava pojaviti i mučnina, možda se neće dogoditi vama, ali dobro je pripremiti namirnice koje se lako probavljaju.

Dobre opcije uključuju povrtnu supu, banane, dinje, smeđu rižu i krompir.

Ako se ipak mučnina dogodi i vama, jedite nešto malo svakih nekoliko sati, a ako vam se ne da kuhati, naručite obrok.

Nuspojave bi se trebale povući nakon nekoliko dana, ali zdrave navike mogu pomoći i olakšati situaciju.