STIGLI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA

Njemački Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prijenosa zaraze, nakon čega je njemački ministar zdravstva u nedjelju najavio ublažene mjere za imunizirane.

“Ko je u potpunosti vakcinisan, u budućnosti se mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus“, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika "Bild", prenosi Hina.

Ministar Spahn pritom se poziva na izvještaj državnog epidemiološkog instituta RKI, iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane, mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.
 

Vakcinisane osloboditi testova i karantina

“Prema najnovijim spoznajama, rizik prijenosa virusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus“, proizlazi iz izvještaja RKI-ja.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravstva rekao je kako je izvještaj instituta poslao saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se vakcinisane osobe što prije trebale osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva negativni test.