NEMA ŠANSE DA NE USPIJE

Ako je ljuska jaja previše vruća, na njoj možemo opeći prste prilikom guljenja. Također, toplom jajetu teže ćemo odstraniti opnu...

Pred vama je jednostavan postupak koji daje najbolje rezultate. Za savršeno guljenje jaja potrebno je napraviti sljedeće:

Stavite hladna jaja u vruću vodu


Mnogi će reći da je za kuhanje tvrdo kuhanog jaja najbolje staviti hladno jaje u hladnu vodu te čekati da voda zavrije. No, iskustva korisnika na internetu pokazala su da ćete jaje lakše oguliti ako hladna jaja iz hladnjaka pažljivo uronite u vruću vodu. Jaje se neće razbiti ako ga budete uranjali u vodu uz pomoć kašike ili kuhače.
 

Dodajte kašiku sode bikarbone


U vruću vodu dodajte čajnu kašiku sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što, pak, pomaže opustiti bjelanca od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuha oko 12 minuta.

Potom izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom guljenju. Ako kuhano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavit ćete proces daljnje termičke obrade te sebi dodatno olakšati kuhanje.