ŽELITE LIJEPU KOŽU

Prema dostupnim podacima, pojava "narandžine kore" uvijek je kombinacija nekoliko faktora: genetske predispozicije, poremećaja cirkulacije u tjelesnim tkivima, promjena hormonalnog nivoa, neuhranjenosti, pasivnog načina života...

Istovremeno, kada su u pitanju načini da se otarasite celulita, ženama ne nedostaje savjeta. Industrija ljepote nudi im kozmetiku i prehranu sa svojstvima "sagorijevanja masti", fitness, masaže, salone i plastičnu hirurgiju.

Ako redovno vježbate i ne zanemarujete postupke limfne drenaže, a celulit je i dalje prisutan, najverovatnije je problem u prehrani.

Saznajte koja hrana pogoršava izgled kože. Ponekad je dovoljno nekoliko namirnica isključiti iz prehrane kako bi omraženi celulit postao gotovo nevidljiv.

Sir

Sir ima mnoštvo korisnih svojstava. Nekoliko kriški mozzarelle sa svježim povrćem nikako vam neće naštetiti, ali uvijek trebate znati kada trebate prestati. Naš glavni neprijatelj, kao u slučaju mesnih delikatesa, je natrij. Zadržava vodu u tijelu, usporava metabolizam i čini celulit vidljivijim.

Mesne poslastice


Kobasice, šunka, suho meso siguran su put do stvaranja celulita. Visok sadržaj natrija ne samo da može celulit učiniti još vidljivijim, nego može dovesti i do puno ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa bubrezima.

Voćni jogurt


Čak i male teglice jogurta u kojima uživate tokom ručka ili doručka mogu doprinijeti pojavi celulitu na butinama i zadnjici. Stvar je u tome što mnogi od njih imaju "tonu" dodatog šećera. Jedna porcija sadrži u prosjeku 15 do 29 grama šećera - otprilike isto kao i vaše omiljene bombone. To ne znači da morate potpuno odustati od omiljenog voćnog jogurta, samo odaberite opcije gdje koncentracija šećera ne prelazi 11 grama - primjera radi, grčki jogurt.

Gazirana i slatka pića


Kolagen igra ključnu ulogu u glatkoći kože, a šećer usporava njegovu proizvodnju. Za razliku od kolača i čokolade, slatka pića mogu izgledati prilično bezopasno. Da bi koža uvijek bila elastična i zategnuta, vrijedi se odreći svih slatkih soda i pakovanih sokova, kao i alkoholnih koktela sa sirupima u sastavu. Pijte čistu vodu, voćne sokove.

Kupovni sos


 Gotove sosove, čiji je asortiman na policama supermarketa ogroman, trebalo bi jednom zauvijek izbrisati sa liste za kupovinu. U sastavu gotovih sosovi nema ni traga svježeg paradajza, ali je zato prepun E-aditiva, boja, konzervansa, zasićenih masti i ogromne količine soli. Ako ne možete zamisliti život bez sosova, pripremajte ih sami kod kuće. Da, nije lako, ali je dobro za zdravlje.


Bijeli hljeb


O opasnostima bijelog hljeba pisali smo više puta. Višak brzih ugljikohidrata, koji se u procesu varenja pretvaraju u šećer, doprinosi ne samo povećanju tjelesne težine, već i smanjenju proizvodnje kolagena, što čini neravnine celulita većim i uočljivijim. Umjesto bijelog hljeba potrudite se da konzumirate onaj napravljen od cijelih zrna.

Brza hrana


U borbi protiv celulita, brza hrana je kontraindikovana čak i onima sa dobrim metabolizmom. Visok sadržaj masti, brzih ugljikohidrata, konzervansa i začina, a da ne pominjemo ogromnu količinu soli koja je dio "poslastica" negativno utječe na vaš izgled. Naravno, rijetko i kao izuzetak možete sebi priuštiti porciju pomfrita (čak i modeli to rade), ali pretjerivanje sa takvom hranom jednostavno je kontraindikovano.