ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Svakako je na vama odluka da li ćete u svom domu hodati u papučama ili bosi. Naime, nenošenje papuča kod kuće omogućava toploti tijela da izlazi kroz stopala.

Kako tijelo neprestano gubi toplinu, cirkulacija krvi se smanjuje, što može dovesti do mnogih uobičajenih zdravstvenih problema poput prehlade i gripe. Nošenje papuča pruža zaštitu nogama, što pomaže u održavanju normalnog protoka krvi a imunološkom sistemu da se bori protiv bolesti.

Sprečava bakterijske i gljivične infekcije


Svi mislimo da je pod našeg doma potpuno čist. Ali čak i ako je naizgled čist, na njemu su brojne klice i bakterije koje golim okom ne možete vidjeti. Unatoč brisanju i usisavanju, ne možete spriječiti štetne mikroorganizme da uđu u vaš dom.

Poboljšava tjelesnu ravnotežu


Nošenje papuča poboljšava tjelesnu ravnotežu kod male djece i starijih ljudi. Naime, mnoga djeca lakše hodaju ako na nogama imaju papuče.

Što se tiče starijih ljudi, njima se savjetuje nošenje ortopedskih papuča koje mogu pomoći poboljšati ravnotežu i stabilnost. Svakako je važno kupiti udobne papuče koje vam pružaju odgovarajuću potporu.

Pomaže kod natečenih stopala


Nepravilna cirkulacija krvi može dovesti do natečenosti stopala. Nošenje papuča pomaže zadržati toplinu i povećati cirkulaciju krvi, piše Times of India. Naravno, važno je odabrati papuče koje savršeno pristaju vašim stopalima.