POVEDITE RAČUNA

Jetra je često zanemaren organ, ali to ne znači da nije vrlo važna za funkcioniranje organizma.

Njena zadaća je filtrirati sve nečistoće, a nezdrave namirnice otežavaju joj rad.

Ako želite svoju jetru učiniti sretnom, jedite voće i povrće te nemasne proteine. Ono što svakako treba izbjegavati su alkohol, slatkiši, rafinirani ugljikohidrati i masna hrana. Vaša jetra će vam biti zahvalna.

Alkohol


Ne postoji alkoholno piće koje je dobro za jetru. Obilno pijenje može dovesti do nastanka ožiljaka i ciroze jetre. WebMD navodi podatak da čak i povremeno pijenje četiri pića za ženu, a pet za muškarca, može dovesti do oštećenja jetre.

Gazirana pića


Gazirana pića obično su puna kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze koji je, kako ističe Chicago Now, jedna od najgorih stvari kojoj možete izložiti jetru.

Jedna od ostalih funkcija koju jetra obavlja, osim filtriranja krvi, pretvaranje je šećera u masnoću. Previše bilo koje vrste zaslađivača znači da će vaša jetra stvoriti previše masti. Prekomjerne masnoće mogu dovesti do bolesti masne jetre, vrlo neugodnog i opasnog stanja.

Prženi krompirići


Pomfrit jetri zadaje dvostruki udarac jer se sastoji od ugljikohidrata i masnoća. Pretjerana konzumacija prženih krompirića može dovesti do bolesti masne jetre.

- Ta hrana uzrokuje veću količinu glukoze u krvi i veliko oslobađanje inzulina koji potiču stvaranje masnih naslaga na jetri - rekao je stručnjak za transplantaciju jetre dr. Ming V. Lin.

Kada je riječ o hrani koja sadrži puno masnoća (glavni primjer je pomfrit), njihova prekomjerna konzumacija može imati sličan učinak na jetru kao i hepatitis, a pritom i povisuje loš te snižava dobar holesterol.