Naučnici utvrdili

Novo je istraživanju objavljeno u časopisu PNAS pokazalo da biljke - baš kao i ljudi - imaju razvijenu rutinu "odlaska" na spavanje, svojevrsni "alarm" koji ih upozorava da je vrijeme za odmor.

Danju, kažu naučnici, biljke za proizvodnju energije, prehranu i rast koriste fotosintezu, ali istovremeno pohranjuju energiju i resurse iz tog procesa kako bi preživjele noć. Naučnici vjeruju da one to čine zahvaljujući cirkadijalnom ritmu, odnosno praćenju kad sunce izlazi i zalazi; sličan sistem, kažu, imaju i ljudi, pa neki više vole rana jutra, dok su drugi aktivniji navečer.

Istraživači su za ovu studiju proučavali gene cvijeta Arabidopsis koji potječe od biljke gorušice, a otkrili su da je, baš kao i ljudima, biljkama odmor nužan za funkcioniranje njihovog metabolizma. Zato čini se imaju i svojevrsni metabolički signal koji ih u nekom trenutku dana poput sata upozorava da se trebaju početi odmarati, da bi navečer opet bile u naponu snage.

- Mislimo da taj metabolički signal koji je poput budilice biljkama zapravo osigurava preživljavanje - rekao je dr. Mike Haydon sa Univerziteta u Melbourneu.

Biljke se, kaže on, uskladiti sa svojim okolišem, a svoju fiziologiju i razvoj trebaju uskladiti s dostupnošću ugljika. Profesor Ian Graham sa Univerziteta u Yorku također je primijetio da važnu ulogu u načinu na koji biljke pohranjuju svoju energiju ima i hemijski spoj superoksid, molekula koja kontrolira njihovu metaboličku aktivnost.

- Prepoznavanje šta svjetlost i šećer rade u stanicama u procesu fotosinteze je izazov - rekao je Graham. Dodao je kako ovi novi podaci ukazuju i na novu ulogu superoksida kao ritmičnog signala povezanog sa šećerom koji djeluje navečer i koji utječe na ekspresiju i rast cirkadijskih gena, prenosi Yahoo.