NEUGODNA STANJA

Ukoliko osjećate bol u stomaku nakon obroka, uzrok može biti jedan od sedam razloga.

Bolovi u stomaku, odnosno želucu, nakon jela mogu biti jači i prilično iritantni. Ako bol nestane nakon određenog vremena, razlog je vjerovatno hrana. S druge strane, ukoliko imate i druge simptome, onda se iza svega može kriti medicinsko stanje.

Upalna bolest crijeva (IBD) je dugoročno stanje koje zahtrijeva adekvatno liječenje.

Stres zateže mišiće te stvara bolove ili neugodnost u stomaku. Kako bi se ovo izbjeglo, jedite polako i pokušajte ispravno žvakati hranu.

Alergije na hranu mogu iritirati želudac i uzrokovati bolove. Razlog može biti različita hrana, ali obično su to gluten, pšenica i laktoza.

Stomačni gasovi koji se zadržavaju u probavnom traktu također mogu uzrokovati neugodnost nakon jela. Želudac može biti raširen zbog hrane, što izaziva nelagodu i ponekad oštar bol.

Lijekovi za krvni pritisak ponekad mogu uzrokovati bolove u stomaku i zatvor. Ukoliko imate ovakvih problema, konsultujte se s ljekarom.

Gastritis može dovesti do upale sluznice želuca. Osim bolova, osoba može osjećati mučninu, povraćati i imati problema s probavom.

Bolovi u želucu praćeni povraćanjem, prolivom, umorom i povišenom tjelesnom temperaturom mogu biti rezutat trovanja hranom. Simptomi se mogu javiti nekoliko sati nakon jela, ali mogu trajati nekoliko dana.