ŠKOLE IH PODRŽAVAJU

U skandinavskim zemljama je uobičajeno vidjeti malu djecu koja i usred zime spavaju na otvorenom. Roditelji čije bebe često spavaju na otvorenom tvrde da su primijetili pozitivne ishode.

Jači imunitet


Na osnovu promatranja, roditelji i škole u skandinavskim zemljama tvrde da je, kada djeca spavaju na otvorenom, manja vjerovatnost da će oboljeti i izostajati s nastave. U poređenju sa spavanjem u zatvorenom, primijećeno je da drijemanje na otvorenom potiče bolji san i jači imunitet te da su bebe mirnije. Roditelji su također primijetili da su njihove bebe koje drijemaju na otvorenom bile aktivnije i da su imale bolji apetit

Bebi je i dalje toplo


Roditelji napominju da im je, iako je vanjska temperatura možda niska, prioritet osigurati da djetetu bude toplo. To se može postići tako da se dijete slojevito odijeva i uvijek pokrije prekrivačem, BrightSide.

Škole podržavaju ovu praksu


U zemljama poput Švedske i Danske škole potiču djecu da provode što više igrajući se vani, ali i da na otvorenom jedu, kao i popodnevno spavanje. Istraživanja pokazuju da je manja vjerovatnoća da će djeca koja spavaju na otvorenom oboljeti i preskočiti školu jer su bakterije i virusi skloniji širenju u zatvorenom.

Izvor: BrightSide