Neka nemoć nadjača želja

Odluka da se krene sa redovnim vježbanjem u početku može izgledati zastrašujuće, toliko da osjećaj nemoći bude jači od želje za vježbanjem.

Zbog toga stručnjaci za vježbanje preporučuju da pravilno odredite prioritete i slijedite sljedeće savjete kako bi sport zaista postao rutinski dio vašeg života:


Pronađite motivaciju

Veoma je važno utvrditi šta vas tačno motivira na vježbanje: želja da imate fit figuru, dobro zdravlje ili način za izlazak iz stresne situacije.

Šta god da je u pitanju, morate biti zaista sigurni i odlučni - i možda biste čak mogli svoju motivaciju zapisati ili snimiti. Možete se vratiti na ovaj zapis kad god odlučnost da se bavite sportom postepeno nestaje.

Shvatite u čemu zaista uživate

Važno je pronaći aktivnosti u kojima istinski uživate. To će biti ključ za postizanje postavljenih rezultata. Međutim, možda će prvo biti potrebni sportski eksperimenti - oni će vam pomoći da razumijete šta vas privlači u sportu.

Za početak možete napraviti listu onih vježbi koje vam se duže vrijeme dopadaju, a zatim dodati potencijalno nove aktivnosti.

Svake sedmice uradite jednu stvar sa ove liste: ako vam se nešto ne sviđa, hrabro precrtajte takve aktivnosti i ne vraćajte im se u budućnosti.

Emocionalna povezanost sa treningom udahnut će novu snagu na putu ka novim dostignućima i postat će dodatna motivacija za nastavak treninga.

Spoljna podrška

Pozitivan plus je imati nekoga ko ide naprijed sa vama. Ako se neko od vaših prijatelja već bavi sportom, onda je u društvu puno lakše uključiti se u novu stvarnost ispunjenu fizičkom aktivnošću.

Postavite sebi realne ciljeve

Realan raspored vježbanja prvi je korak ka promjenama. Obećanje da ćete početi sa sportom od ponedjeljka izgleda nerealno i zastrašujuće, pa je bolje postaviti konciznije ciljeve, a dok se bavite sportom postepeno povećati opterećenje.