Oprez

Plafonski ventilatori recirkuliraju zrak, vjerojatno zadržavajući čestice virusa u zraku duže, otkrio je tim koji je uključivao fizičare, hemičare, inženjere, biologe i druge naučne stručnjake. Ovaj uređaj posebno je rizično koristiti u vrijeme pandemije koronavirusa.

To je posebno opasno s obzirom na to da se topli zrak koji izdahnemo uzdiže i spušta ispod plafona te se potom rasprši u zraku, piše Best Life.

Umjesto korištenja ventilatora, prostorije možete prozračiti i na druge, sigurnije načine. Jedan od njih je otvaranje prozora. Prozore držite otvorenima kad god je to moguće kako bi svježi zrak mogao ući u prostoriju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je upozorila ljude da ne koriste ventilatore za prozračivanje prostorija ako postoji bilo kakav mogući rizik od zaraze u domaćinstvu.

Stručnjaci navode da možete koristiti i pročišćivače zraka kako bi se smanjio rizik od zaraze. Prema Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), pročišćivači zraka dizajnirani su za filtriranje onečišćenja iz zraka, što također može pomoći u smanjenju onečišćenja u zraku, uključujući i čestice koje sadrže viruse.