Potvrđeno

Četiri lava u zoološkom vrtu u Barceloni pozitivni su na COVID-19, priopćile su u utorak veterinarske vlasti, što je tek drugi poznati slučaju u kojem su velike mačke zaražene novim koronavirusom.

Tri ženke zvane Zala, Nima i Run Run te mužjak Kiumbe testirane su nakon što su čuvari primijetili da pokazuju blage simptome koronavirusa.

Dvoje zaposlenika u zoološkom vrtu također je imalo pozitivan test na koronavirus, rekle su vlasti, nakon što je izbijanje prvi put otkriveno prošlog mjeseca.

Vlasti istražuju kako su se lavovi zarazili.

Čuvari su provodili PCR testove na lavovima na isti način kao što se radi i kod ljudi.

Veterinarska služba Barcelone kontaktirala je kolege iz zoološkog vrta Bronx u New Yorku, gdje su u aprilu četiri tigra i tri lava bila pozitivna na COVID-19.

To je jedini drugi zoološki vrt u kojem se zna da su velike mačke zaražene koronavirusom. Svi su se oporavili.

"Zoološki je vrt kontaktirao i surađivao s međunarodnim stručnjacima, poput Veterinarske službe zoološkog vrta Bronx, jedine koja je dokumentirala slučajeve infekcije SARS-CoV-2 kod mačaka", navodi se u priopćenju zoološkog vrta u Barceloni.

"Lavovi su dobili veterinarsku njegu zbog svog blagog kliničkog stanja - slično vrlo blagom stanju gripe - protuupalnim liječenjem i pomnim nadzorom, a životinje su dobro reagirale."

Lavovi, doznaje se, nisu imali teške simptome koronavirusa - poput otežanog disanja ili drugih respiratornih simptoma.